Parchetul Judecătoriei Oneşti, despre prezenţa unui procuror la cazul muncitorilor sechestrați și ucişi: Nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune al poliției

Parchetul Judecătoriei Oneşti, despre prezenţa unui procuror la cazul muncitorilor sechestrați și ucişi: Nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune al poliției
Sursa foto: zdbc.ro

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti a confirmat faptul că unul dintre procurorii săi a fost prezent la cazul celor doi muncitori sechestraţi într-un apartament şi ulterior ucişi. Scopul procurorului a fost identificarea actelor de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate de urgenţă. Totuși, precizează Parchetul, nu intră în competenţa procurorului să autorizeze sau nu modul de acţiune sau momentul la care poliţia trebuie să intervină pentru eliberarea ostaticilor.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti, despreprezenţa unui procuror la cazul muncitorilor sechestraţi şi ulterior ucişi

„Confirmăm prezenţa temporară a acestuia la faţa locului la solicitarea organelor de poliţie sesizate cu comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, în vederea identificării actelor de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate de urgenţă, în strictă conformitate cu prevederile legale ce reglemetează atribuţiile procurorului”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti.

Acesta citează apoi din art. 56 al. 1 Cod penal: procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale. În acelaşi sens, conform al. 2 al art. 56 Cod procedură penală, procurorul poate să efectueze orice act de urmărire penală în cauzele pe care le conduce şi le supraveghează.

Parchetul a citat apoi și din art. 26 al. 1 pct. 5 din Lege nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române: „Poliţia Română are printre altele atribuţia principală de a desfăşura activităţi de negociere şi asigură intervenţia, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei.

„Prin urmare nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune sau momentul la care poliţia trebuie să intervină în cazurile de eliberare a ostaticilor”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti.

Operațiune eșuată a polițiștilor din Onești. Doi oameni luați ostatici au fost uciși

Reamintim că, luni, un bărbat a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti pe care îl pierduse în instanță. Muncitorii lucrau pentru firma care câștigase imobilul în instanță.

Bărbatul amenințase încă din 2018 că-și va face dreptate singur dacă autoritățile nu vor fi juste cu el. Acesta a reclamat inclsuiv faptul că a fost evacuat împreună cu familia sa fără să i se prezinte decizia judecătorească.

Negocierea în vederea eliberării ostaticilor a fost un eșec. Ambii muncitori au fost uciși. Agresorul a fost împuşcat în picioare de către poliţişti, fiind acum la spital.

Miercuri, Lucian Bode, ministrul de Interne, a anunțat înlocuirea conducerilor IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI