CORONAVIRUS | OFICIAL: „Traficul la punctele de frontieră s-a prăbuşit. Românii din ţările din «zona roşie» şi-au dat seama că, dacă ajung la graniţă, vor intra în carantină până după Sărbătorile Pascale”

CORONAVIRUS | OFICIAL: Traficul la punctele de frontieră s-a prăbuşit. Românii din ţările din «zona roşie» şi-au dat seama că, dacă ajung la graniţă, vor intra în carantină până după Sărbătorile Pascale

De la începutul pandemiei de coronavirus, 200.000 de români au revenit în țară, întorcându-se mai ales din zonele roșii, din țări precum Italia și Spania. Autoritățile se așteptau ca același număr de cetățeni să se întoarcă în țară pentru a serba Paștele alături de famile, fapt ce ar fi influențat numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate la nivel national, susținea zilele trecute Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății.

Și șeful statului a făcut un apel către românii din diaspora, pentru a rămâne în zonele în care se află.

„Fac un apel către românii din diaspora: nu veniți anul acesta acasă de sărbători! Revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de pericoloasă atâta pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult”, a precizat Klaus Iohannis, lucru întărit și de Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit regimului actualizat de restricții, persoanele revenite în țară sunt plasate direct în carantină, nu în izolare, astfel nu se mai pot bucura de sărbătorile Pascale împreună cu cei dragi.

Românii din diaspora nu mai revin în țară, de teama noului coronavirus

Această informație pare să îi fi temperat pe românii din diaspora, care ar fi înțeles mesajul autorităților, arată cifrele de tranzit înregistrate de Poliţia de Frontieră la graniţe.

„Practic, traficul la punctele de frontieră s-a prăbuşit. Şi fenomenul este vizibil de la o zi la alta. (…) Cel mai probabil, românii din ţările din «zona roşie» şi-au dat seama că acum, dacă ajung la graniţă, vor intra direct în carantină instituţionalizată până după Sărbătorile Pascale”, a precizat Alexandra Glăvan, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, citează Adevărul.

Conform statisticilor,doar 14.300 de persoane au revenit în țară în ultimele 24 de ore, comparativ cu peste 150.000 de persoane care ar fi trecut granița în aceeași perioadă, cu două săptămâni înaintea Sărbătorilor Pascale. În acelaşi interval, pe la punctele de frontieră cu Ungaria, aproximativ 9.000 de persoane cu 5.300 de mijloace de transport au intrat în țară.

Potrivit celor mai recente date, România a diagnosticat 4.417 de persoane cu COVID-19, dintre care 360 reprezintă cazuri noi. Dacă 460 de pacienți au fost declarați vindecați și externați, 274 rămân internați în secțiile de terapie intensivă din țară. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 203.

Cele mai multe infectări au fost raportate în Suceava (1.322), București (598), Timiș (191), Neamț (182), Arad (161), Hunedoara (158) și Brașov (156).

Marți s-a înregistrat și prima victimă în rândul cadrelor medicale, care s-a infectat în timpul serviciului. Este vorba despre un ambulanțier în vârstă de 53 de ani, angajat al Serviciului Județean de Ambulanță Suceava.

Urmează o nouă Ordonanță Militară

În acest context, o nouă ordonanță militară este în lucru și urmează să fie adoptată miercuri de către Guvern.

Printre alte prevederi, se va lua și decizia ca piețele să rămână deschise, a dezvăluit Ministrul Agriculturii, pentru a ajuta producătorii are au reclamat faptul că au foarte multe stocuri de alimente.

În ceea ce privește o posibilă plafonare a prețului la alimentele de bază, Adrian Oros a respins o astfel de măsură, spunând că o astfel de măsură va avea drept consecință dispariția producătorilor și procesatorilor mici.

Amintim, prin Ordonanța Miliară numărul 7, s-a instituit carantina totală în localitatea Țăndărei, din județul Ialomița, dar și suspendarea zborurilor spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran, pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, Ordonanța a suspendat transportul rutier internațional de persoane către Italia, Spania, Austria, Elveția, Irlanda, Turcia, precum și din aceste țări către România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:18 - Armata israeliană l-a ucis pe unul dintre cei mai importanți lideri Hezbollah
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)