Pacienți de la Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală, evacuați vineri seară, după ce spitalul a fost transformat în unitate suport COVID. Raed Arafat: Avem nevoie de paturile de terapie intensivă

Pacienți de la Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală, evacuați vineri seară, după ce spitalul a fost transformat în unitate suport COVID. Raed Arafat: Avem nevoie de paturile de terapie intensivă
Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE, 10aprilie, ora 01.30– Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin, într-un comunicat transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că decizia detransformarea Spitalului de Ortopedie Foișor din Capitală în unitate COVID a fost luată pentru că acest spital ”are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI”. Totul în contextul în care, ”de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”. Ministerul dă vina pe conducerea spitalului pentru întârzierea transferului pacienților, o situație pe care o califică drept ”regretabilă”.

UPDATE, 10aprilie, ora 00.50 – Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU),Raed Arafat, a precizat, într-un mesaj video publicat pe Facebook, că decizia transformării Spitalului Foișor în unitate COVID a fost luată pentru că nu mai există locuri de terapie intensivă disponibile în unitățile medicale din București. S-a ales varianta Spitalului Foișor pentru a nu mai ocupa încă un spital de urgență din Capitală cu cazuri de coronavirus și pentru că aici există 21 de paturi de ATI și alte 90 de paturi cu oxigen care ar putea fi folosite pentru pacienții cu COVID-19.

UPDATE, 9 aprilie, ora 23.50 – Patru dintrepacienții evacuațivineri seară de la Spitalul de Ortopedie Foișor din București vor fi transferați la Spitalul de Urgență Floreasca, a anunțat medicul Bogdan Oprița.

UPDATE, 9 aprilie, ora 23.30 – Câțiva protestatari anti-mască și anti-restricții și-au făcut apariția vineri seară în fața Spitalului Foișor și au intrat în conflict cu jandarmii aflați la fața locului pentru a asigura ordinea.

UPDATE, 9 aprilie, ora 22.45 –Secretarul de stat din Ministerul SănătăţiiAndrei Baciuspune că transferul pacienților de la Spitalul de Ortopedie Foișor din București a început vineri, în jurul orei 15.00. ”Situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi (de terapie intensivă – n.r.)”, a explicat oficialul guvernamental, care le-a cerut scuze familiilor pacienților pentru ceea ce s-a întâmplat la unitatea medicală din Capitală.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală a fost transformat în unitate suport COVID. În acest context, vineri seară, zeci de pacienți internați în acest spital au fost evacuați, printr-un ordin al șefului Departamentului de Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și semnat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Spitalul Foișor din București, transformat în unitate suport COVID: Pacienți, evacuați vineri seară

Raed Arafat spune că pacienții evacuați din Spitalul Foișor, fie vor fi transferați la alte unități medicale din București, fie vor fi trimiși la domiciliu.

”S-a luat decizia ca Spitalul Foișor să fie transformat în spital COVID. Situația în UPU este serioasă. Astăzi dimineață am trimis pacienți din București în alte zone, cu un avion miliar.

Mâine dimineață trebuie ca spitalul să intre pe tratametul COVID. Unii se transferă la alte spitale din zonă, iar alții se vor transporta acasă. (…) Contează orice oră. Normal că trebuie să evacuăm. (…) Ordinul a fost transmis în cursul zilei. Noi am transmis ordinul conducerii spitalului cu câteve ore mai devreme decât poate l-au primit rudele. (…) Facem ce facem pentru că avem nevoie de paturile de terapie intensivă.

În acest moment, nu mai avem în vedere evacuarea unui spital. Evacuarea se putea face mai devreme, dar a trebuit dusă muncă de lămurire cu conducerea spitalului. Medicii de acolo au decis cine pleacă acasă, nu s-a luat decizia într-un birou. Noi discutăm despre Foișor încă de ieri, dar azi la prânz s-a luat decizia. Noi sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Foto:Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pacienții care erau internați la Spitalul Foișor au fost evacuați vineri seară pe tărgi și cărucioare.Potrivit Digi 24, în unitatea medicală erau internate 90 de persoane, dintre care 20 vor fi mutate, iar restul sunt trimise acasă. Totodată, au fost amânate operațiile unor dintre pacienți. Totul s-ar fi întâmplat în contextul în care managerul Spitalului Foișor s-ar fi opus transformării acestuia în unitate suport COVID-19, mai notează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`