CORONAVIRUS | Pacienții asimptomatici și cei cu simptome ușoare, externați după minimum 10 zile, ”în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei”

CORONAVIRUS | Pacienții asimptomatici și cei cu simptome ușoare, externați după minimum 10 zile, ”în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei”
Foto: Hepta

Pacienții asimptomatici și cei simptomatici care au forme ușoare de coronavirus vor fi internați doar în spitale de faza 2 sau în spitale de suport și vor putea fi externați după minimum 10 zile de internare, „în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 ore”.

Noile măsuri sunt prevăzute într-un Ordin semnat marți, 23 iunie, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Totodată, potrivit documentului, care urmează să fie trimis spre publicare în Monitorul Oficial, testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

„Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios”, mențonează instituția condusă de Nelu Tătaru.

Noi măsuri prevăzute în Ordinul semnat de Nelu Tătaru: Pacienții asimptomatici și cei cu simptome ușoare, externați după minimum 10 zile

Potrivit Ordinului semnat joi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice. Cu toate acestea, pesoanele externate au obligația de a se izola la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării, respectiv 4 zile de la externare.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

Pe de altă parte, pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi mentinuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă, iar în cazul pacienților simptomatici cu forme medii sau severe, aceștia vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Nelu Tătaru: 10 zile de internare în spital și 14 zile de izolare la domiciliu pentru persoanele infectate cu Covid-19, asimptomatice

Reamintim că, ministru Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seara, că va semna Ordinul de ministru, care să reglementeze carantina pentru pacienții testați pozitiv pentru coronavirus, dar asimptomatici.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie „, a spus ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai adăugat că România se confruntă cu o transmitere comunitară accentuată a virusului SARS-CoV-2,precizând totodată că, la nevoie, se pot institui unele restricţii în anumite zone, în cazul unei evoluții nefavorabile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`