Coronavirus | Studiu: Pacienții asimptomatici contaminează obiectele din jurul lor

Coronavirus | Studiu: Pacienții asimptomatici contaminează obiectele din jurul lor
Foto: Inquam Photos / George Călin

Un studiu recent realizat de către cercetători chinezi arată că pacienţii asimptomatici, la fel ca și cei simptomatici, contaminează obiectele şi suprafeţele din jur, având riscul de a infecta şi alte persoane care intră în contact cu acestea.

„Amplasarea pacienților cu Covid-19 în camere de izolare cu presiune negativă poate aduce un fals sentiment de siguranță. Curățarea riguroasă a mediului ar trebui accentuată”, a declarat autorul principal al studiului, Zhiyong Zong, de la Universitatea Sichuan din China.

Deși a fost bine recunoscut faptul că SARS-CoV-2 poate fi luat de pe obiecte care pot purta infecții, cum ar fi haine și mobilier, contaminarea mediului înconjurător de către virus este în mare măsură necunoscută și subestimată.

Noul studiu arată că pacienții asimptomatici contaminează obiectele din jurul lor

În noul studiu, cercetătorii au prelevat probe din șase camere de îngrijire non-intensivă de presiune negativă (UCI) cu 13 pacienți confirmați de laborator cu coronavirus care s-au întors din străinătate într-o secție de izolare desemnată din Chengdu, China. În studiu au fost incluși și 2 pacienți asimptomici.

Lucrurile eșantionate includ paturile, mânerele ușilor din cameră și toaletă, întrerupătoarele de lumină, noptiere, paturi, perne, curele de echipament pe perete, podea, prize și aer, scrie deccanherald.com.

Astfel că, cercetătorii au descoperit că 44 din 112 probe de suprafață (39,3 la sută) au fost pozitive pentru SARS-Cov-2, detectate prin reacție în lanț în timp real a polimerazei (PCR).

Pe de altă parte, aceștia au spus că toate probele de aer au fost negative.

„Concluziile sugerează că mediul înconjurător al pacienților din această secție de izolare a presiunii negative pentru ICU pentru pacienții cu Covid-19 cu boală ușoară sau fără simptome au fost contaminate în mare măsură de SARS-CoV-2”, a spus Zong.

„În special, într-o singură cameră cu un pacient asimptomatic, 4 lucruri analizate, respectiv patul, perna, lenjeria de pat și orificiul de evacuare a aerului au fost pozitive pentru SARS-CoV-2 „, a adăugat el.

Acest lucru evidențiază faptul că pacienții cu Covid-19 asimptomatici își pot contamina mediul înconjurător și, prin urmare, expun persoanele care au contact direct cu aceștia, precum membrii familiei și lucrătorii din domeniul sănătății, la infectare, potrivit cercetătorilor.

Ei au spus că izolarea pacienților cu Covid-19 asimptomatice acasă impune riscuri pentru membrii familiei lor și că spitalele de adăpost pot fi o opțiune mai bună.

Studiu: Pacienții asimptomatici nu pot transmite virusul

Potrivit unui alt studiu realizat în China, persoanele infectate cu COVID-19, asimptomatice, nu pot transmite virusul.

Pe de altă parte, o expertă de top din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarant că pacienții asimptomatici transmit „foarte rar” noul coronavirus. Ulterior aceasta a dat înapoi în ceea ce privește declarația sa.

Dr. Maria van Kerkhove este cea care făcuse comentariul privind raritatea răspândirii COVID-19 printre pacienții asimptomatici, dar ea a revenit asupra problemei și a explicat că afirmația sa se bazase doar pe două sau trei studii, precum și că a fost o „neînțelegere”.

România: Pacienții asimptomatici și cei cu simptome ușoare, externați după minimum 10 zile

Reamintim că, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat un ordin conform căruia pacienții asimptomatici și cei simptomatici care au forme ușoare de coronavirus vor fi internați doar în spitale de faza 2 sau în spitale de suport și vor putea fi externați după minimum 10 zile de internare, „în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 ore”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`