OMS avertizează: O persoană din zece care a avut COVID-19 prezintă simptome și după 12 săptămâni de la boală

OMS avertizează: O persoană din zece care a avut COVID-19 prezintă simptome și după 12 săptămâni de la boală
FOTO: Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății atenționează că o persoană din zece, care a avut COVID-19, mai prezintă simptome și după 12 săptămâni de la boală. Numită „COVID persistentă”, ar trebui să fie o prioritate pentru autoritățile sanitare, potrivit iroului regional pentru Europa al OMS de la Copenhaga, după cum relatează EFE, potrivit Agerpres.

Aproape un sfert dintre bolanvii de COVID-19 continuă să prezinte simptome și la o lună după ce au depășit boala. Printre acestea se numără dureri musculare, dureri în piept, oboseală, probleme de respirație și lacune de memorie, potrivit unui raport realizat de Observatorul european pentru sisteme şi politici de sănătate.

COVID persistent nu ar fi legat de severitatea bolii

Potrivit surselor citate, posibilitatea ca o persoană să manifestă simptome și la o lună de la debutul bolii nu are o strânsă legătură cu severitatea formei pe care au dezvoltat-o. Mai mult decât atât, potrivit studiului, simptomele persistente de infecție cu SARS-CoV-2 au fost depistate în special în rândul angajaților din sistemul sanitar.

„Este vorba de o boală ce poate avea un mare impact asupra vieţii oamenilor. Mulţi sunt incapabili să revină la locul de muncă sau la viaţa socială, iar mulţi dintre ei au descris cum le afectează sănătatea mentală, deoarece de multe ori evoluţia bolii variază”, a declarat la o conferinţă de presă Martin McKee, unul dintre autorii raportului, scrie Agerpres.

OMS Europa atrage atenția asupra simptomelor persistente de COVID-19

Totodată, Organizația Modnială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că aceste cazuri ar trebui să reprezinte o prioritate pentru sistemul sanitar, iar subiectul ar trebui să fie dezvoltat și cercetat la scară largă.

„Cei care suferă de COVID-19 persistentă trebuie să fie ascultaţi, dacă vrem să înţelegem consecinţele pe termen lung şi recuperarea după această boală. Este o prioritate clară pentru OMS şi de maximă importanţă. Şi ar trebui să fie pentru fiecare autoritate sanitară”, a precizat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, potrivit sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie