Organizația Mondială a Sănătății este de părere că Europa poate să gestioneze de acum criza COVID-19 fără a mai închide viața socială în ansamblul său, în condițiile în care autoritățile sunt mai bine pregătite, iar în ultimele luni s-au acumulat multe cunoștințe în lupta cu pandemia provocată de noul coronavirus, potrivit AFP citată de Agerpres.
„Între măsurile de bază la scară naţională şi măsurile suplimentare ţintite, suntem într-o poziţie mult mai bună pentru a eradica focarele virale localizate. Putem gestiona virusul şi menţine active economia şi sistemul educativ”, a declarat de la CopehagaHans Kluge, directorul pe Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă online.
În ultimele două luni, Europa a asistat la o creștere continuă a numărului de cazuri confirmate de COVID-19. Concret, în prima săptămână din augustau fost depistate cu 40.000 de îmbolnăviri în plus față de perioada similiară din iunie. Chiar și așa, „nu ne-am întors la (n.r. – situația din) februarie, știm cum să luăm ca țintă mai degrabă virusul, și nu societatea”, spune Kluge.
Pe lângă respectarea regulilor de protecție sanitară și strategia națională de depistare și monitorizare, OMS mai recomandă adoptarea de măsuri în plan local în momentul în care apar noi focare.
Europa contabilizează zilnic în jur de 26.000 de cazuri noi de COVID-19. Tinerii, care au tendința să contracteze infecții mai puțin grave și care, prin urmare, înregistrează o mortalitate mai scăzută, ar putea fi parțial la originea înmulțirii numărului de îmbolnăviri nou-depistate.
Cu toate acestea, subliniază Kluge, este important să se redeschidă școlile pe măsură ce societățile se deschid din nou. Oficialul și-a exprimat îngrijorările în legătură cu consecințele pe care le-ar putea avea închiderea claselor, în special pentru copiii cu nevoi speciale.
Conform sistemului de monitorizare al organizației, zona Europa a OMS, care se întinde de la Atlantic până la Pacific şi cuprinde 55 de ţări eteroclite, inclusiv state precum Rusia şi Andorra, a înregistrat aproape 4 milioane de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus şi 215.000 de decese legate de COVID-19.
La nivel global, peste 22,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus. Numărul deceselor a trecut de 791.000, în timp ce mai bine de 15,3 milioane de oameni s-au vindecat, potrivit datelor centralizate joi de Worldometer.
România a ajuns la un bilanț total de 74.963 de cazuri confirmate și 3.154 de decese. Cu cele mai multe îmbolnăviri noi iarăși, Bucureștiul a trecut de pragul de 9.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19.Din acest punct de vedere, într-un Top 5 negativ, Capitala este urmată de județele Prahova (108), Bihor (85), Brașov (70) și Buzău (64).