Ministerul Sănătății a confirmat că nu există risc de contaminare în mare sau în râuri. Drept urmare, persoanele care au execursii la planificate la mare, nu trebuie să le amâne. Totuși, procedurile de resuscitare folosite de salvamari au fost modificate în contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, medicii avertizează că trebuie păstrată distanțarea socială atât în apă, cât si pe plajă.
Salvamarii și-au modificat procedurile de resuscitate. Aceștia nu mai au voie să facă respirație gură la gură, ci vor folosi un balon de resuscitare.
Salvamarii din Mamaia vor intra în dispozitiv pe 1 iunie. Aceștia vor avea la ei baloane de resuscitare, dar și dispozitive speciale conectate la butelii cu oxigen. De asemenea, toate materialele pe care salvamarii le vor folosi la intervenție vor fi dezinfectate.
În altă ordine de idei, salvarii vor fi nevoiți să poarte măsți de protecție în permanență pentru a micșora riscul infectării cu noul coronavirus.
„Măștile vor fi ușor de utilizat, vor avea un elastic prins pe partea de spate, va trebui să le purtăm în permanență, intrând în contact cu foarte multă lume, să fim feriți. Le vom utiliza atât la intervenție, cât și pe plajă”, a declarat salvamarul Nicolae Zdrerea pentru Pro TV.
Medicii spun că riscul de infectare cu noul coronavirus în mare, ape curgătoare, lacuri sau piscine este extrem de mic. Însă, distațarea socială nu trebuie neglijată. Trebuie păstrat măcar un metru jumătate distanță între persoane atât pe plajă, cât și în mare.
„Nu avem date științifice care să demonstreze că infecția cu acest virus s-ar transmite prin apa de mare. Apa de mare, după cum știm, este și sărată, există curenți în apa de mare care ajută la purificarea apei, însă și îmbăierea în apa de mare în aceasta perioada presupune respectarea regulilor. Mă refer aici la distanță, atenția la secrețiile orale, la gura, la nas. Deci distanța revine și aici ca regulă”, a declarat Dr. Loti Popescu pentru Pro TV.
Primii 10.000 de turiști sunt așteptați pe litoral în prima săptămână din luna iunie, conform patronatelor din turism.
Numărul persoanelo infectate cu noul coronavirus a ajuns la 17.387, potrivit ultimului bilanț, transmis miercuri la ora 13:00 de către Grupul de Comunicare Strategică. Din acest total, 1.151 de persoane au murit, iar 10.356 s-au vindecat. Alți 198 sunt internate la Terapie Intensivă.
Peste 11.000 de români sunt în carantină și mai bine de 30.600 sunt în izolare la domiciliu. Numărul testelor prelucrate a depășit 332.400. În Diaspora, 2.924 de conaționali au fost confirmați cu SARS-CoV-2, iar 104 au decedat.
Luni, președintele Klaus Iohannis adeclaratcă starea de urgență ar putea fi reintrodusă dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, s-a arătatdezamăgitde atitudinea unor români, care fac „bășcălie” și iau în „batjocură și la mișto” pericolul reprezentat de COVID-19.