Peste 5 milioane de cazuri de coronavirus la nivel mondial. Evoluția pandemiei și măsurile luate de autorități. LIVE UPDATE

Peste 5 milioane de cazuri de coronavirus la nivel mondial. Evoluția pandemiei și măsurile luate de autorități. LIVE UPDATE
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus la nivel mondial a depășit cinci milioane. Dintre acestea, aproape două milioane s-au vindecat, dar peste325.500 au decedat și circa 45.400 sunt în stare gravă. Boala se manifestă acum în 213 țări și teritorii din toată lumea. Cu peste 1.5 milioane de infectări raportate și aproape 94.000 de morți, SUA rămân epicentrul pandemiei de COVID-19. Rusia a depășit pragul de 300.000 de contaminări, în vreme ce Marea Britanie a sărit de 35.300 de decese. În România, bilanțul epidemiei a ajuns la 17.387 infectări, 1.141 dintre ele soldate cu moartea pacientului. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.

Pandemie de coronavirus. Care sunt țările cele mai afectate

UPDATE, 20 mai, ora 22:30:Niciun caz de infecție cu coronavirus nu a fost depistat înLondrape o perioadă de 24 de ore, arată datele prezentate de Public Health England (PHE).

UPDATE, 20 mai, ora 22:30:Un puști în vârstă de 17 ani ar fi putut deveni milionar, în doar câteva săptămâni. Elev de liceu,Avi Schiffmanna creatun site webcare oferă în timp real date despre evoluția noului coronavirus.

UPDATE, 20 mai, ora 22:30:Guvernul francez va insista să păstreze fabricile de producțieRenaultîn Franța și dorește ca acesta să rămână centrul global pentru inginerie, cercetare, inovare și dezvoltare pentru constructor,a declarat miercuri premierul Edouard Philippe.

UPDATE, 20 mai, ora 21.30:Majoritatea americanilor cred că autoritățile din Germania au făcut față mai bine pandemiei de COVID-10, compartiv cu acțiunile guvernului american. În timp ce 66% dintre americani declară că sunt de acord cu modul în care au acționat autoritățile de la Berlin și Seul, doar 47% dintre aceștia susțin că Washingtonul a gestionat bine criza cauzată de noul coronavirus.

UPDATE, 20 mai, ora 20.00:Guvernul olandez anunță că are dovezi care sugerează că noul coronavirus ar fost transmis la unele persoane de la o nurcă. Într-o scrisoare trimisă miercuri, ministrul olandez al agriculturii, Carola Schouten, a declarat că un muncitor dintr-o crescătorie de nurci a contractat o tulpină deCOVID-19care era similară cu cea găsită la un animal din incintă.

UPDATE, 20 mai, ora 19.00:Niciun caz de infecție cu coronavirus nu a fost depistat înLondrape o perioadă de 24 de ore, arată datele prezentate de Public Health England (PHE), potrivitThe Independent.

UPDATE, 20 mai, ora 18.00:Italia, cea mai afectată țară europeană de epidemia de Covid-19, relaxează restricții și așteaptă și primii turiști. Magazinele, saloanele de coafor, cafenelele și restaurantele au fost redeschise înItalia, începând de luni, după un blocaj economic ce a durat10 săptămâni.

UPDATE, 20 mai, ora 17.00:Donald Trump, președinteleSUA, a declarat că „incompetența Chinei și nimic altceva” a condus la decesele în masă pe care le provoacă boala infecțioasă COVID-19 în toată lumea.

UPDATE, 20 mai, ora 16.00: Școlile din Coreea de Sud s-au deschis pentru prima dată în acest an. Au fost luate măsuri speciale, iar dacă într-o instituție de învățământ și un singur elev este depistat ca fiind infectat cu SARS-CoV-2, respectiva unitate se închide și își continuă orele online.

UPDATE, 20 martie, ora 14.00: Teoriile conspirației legate de noul coronavirus iau amploare. Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova a adresat autorităţilor o scrisoare în care impune condiţii pentru o eventuală vaccinare anti-Covid-19, în care se precizează că această măsură este o cale prin care ”sistemul antihristic mondialist vrea să introducă în corpurile oamenilor microcipuri pentru a-i putea controla prin intermediul tehnologiei 5G”.

UPDATE, 20 martie, ora 14.00: Turcia anunță că redeschide turismul medical. Serviciile vor fi reluate pentru cetățenii a 31 de state începând de miercuri, 20 mai. Astfel, guvernul de la Ankara încearcă să revitalizeze acest sector lucrativ într-o economie care se confruntă cu multe dificultăți din cauza crizei generate de epidemia de Covid-19.

UPDATE, 20 mai, ora 10.00: Suedia are cel mai mare număr de decese în Europa pe cap de locuitor din cauza noului coronavirus. Statul a avut o altă strategie în ceea ce privește gestionarea pandemiei. De exemplu, școlile, restaurantele și întreprinderile au fost deschise pe perioada pandemiei.

UPDATE, 20 mai, ora 09.10: Cea de-a 93-a ediție a galei premiilor Oscar, ce urmează să aibă loc pe 28 februarie 2021, ar putea fi amânată, în contextul pandemiei de coronavirus. „Este imposibil de ştiut care va fi peisajul”, a afirmat preşedintele Academiei americane de film, David Rubin.

DATE INIȚIALE: În Statele Unite au fost confirmate până acum 1.570.583 de infectări cu SARS-CoV-2. Au decedat 93.533 de persoane, iar alte 17.249 sunt în stare gravă. În schimb, 361.180 de oameni s-au recuperat.

După SUA, Rusia înregistrează cele mai multe contaminări – 299.941. Aici au fost raportate ”doar” 2.837 de victime, un număr suspect de mic în raport cu bilanțul infectărilor. 76.130 de persoane sunt înregistrate ca fiind vindecate. Alte 2.300 sunt în stare gravă.

După Statele Unite, cele mai multe decese s-au înregistrat în Marea Britanie – 35.341. Alte 1.559 de persoane sunt în stare gravă. Numărul total al contaminărilor de aici a ajuns la 248.818.

Italia, prima țară europeană puternic afectată de pandemie, a ajuns la 226.699 de infectări și 21.169 de decese. Alte 716 persoane sunt în stare gravă. 129.401 oameni, în schimb, s-au vindecat.

Spania raportează 278.803 infectări și 27.778 decese. Aici 196.958 dintre oamenii depistați pozitiv s-au și vindecat. Numărul cazurilor grave a ajuns la 1.152.

Situația e tot mai critică în Brazilia, acolo unde numărul contaminărilor a ajuns la 271.885, iar cel al deceselor la 17.983. Sunt 106.794 de persoane declarate vindecate, dar alte 8.318 sunt în stare gravă.

În Franța, din 180.809 persoane depistate pozitiv, 28.022 au decedat, 1.894 sunt în stare gravă și 62.563 s-au vindecat.

Bilanț epidemiei în Germania a ajuns la 177.827 de infectări și 8.193 de decese. Aici, 155.700 de oameni s-au vindecat. Alți 1.115 sunt în stare gravă.

Bilanțul epidemiei de COVID-19 în România

UPDATE, 20 mai, ora 22:30:Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL și liderul delegației române din PPE, l-a întrebat peVictor Pontadacă a fost amendat că nu a purtat mască în Parlament, în ciuda faptului că starea de alertă presupune, printre altele, și această obligație atunci când vine vorba de spații închise. Momentul a avut loc miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician”, unde eurodeputatul și fostul premier au vorbit despre pandemia de coronavirus și efectele sale. Tot acolo a venit și răspunsul liderului Pro România.

UPDATE, 20 mai, ora 22:30:Dacă nu funcționează economia privată, nu vor exista bani pentru măsuri sociale, a explicat fostul premierVictor Ponta, liderul Pro România, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

UPDATE, 20 mai, ora 22:30:Alexandru Rafila, șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a declarat, miercuri seara, în emisiunea „Dosar de politician” care sunt motivele pentru care există încă români care nu poartă încă măști de protecție pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

UPDATE, 20 mai, ora 22:30:PremierulLudovic Orbana susținut o declarație de presă, miercuri, la Palatul Victoria, în care a făcut o nouă serie deprecizări despre lupta României cu criza COVID-19 și efectele sale. Primul-ministru a anunțat mai multe măsuri pentru revitalizarea economiei, care a resimțit efectele restricțiilor specifice pandemiei de coronavirus, dar a comentat și ultimele evenimente de la București, printre care votul din Parlament cu privire laaprobareastării de alarmă, precum și decizia CNCD de a-l sancționa pe președintele Klaus Iohannis cu oamendăde 5.000 de lei. Liderul liberalilor a vorbit și despre obligativitatea portului de mască, și despremăsurarea temperaturiila intrarea în anumite clădiri, care a generat dezbateri intense în mediul online.

UPDATE, 20 mai, ora 21.30:Bolnavii decancerau luat cu asaltInstitutul Oncologicdin București, în dimineața zilei de miercuri. În data de 20 mai, la 6 zile din momentul în care au intrat în vigoare măsurile de relaxare în contextulCOVID-19, zeci de paciențin-au mai respectat măsurile de distanțare socială, din cauza aglomerației.

UPDATE, 20 mai, ora 20.00:PotrivitCFR călători, în cele opt sucursale regionale de cale ferată ale vor fi implementate noimăsuri specialeastfel încât pasagerii să fie permanent ținuți la curent cu regulile obligatorii care vor trebui respectate în toate spațiile publice pe tot parcursul stării de alertă generată de epidemia de Covid-19.

UPDATE, 20 mai, ora 19.00:Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat, miercuri, ordinul privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus pe duratastării de alertă.

UPDATE, 20 mai, ora 18.00:Având în vedere că România a intrat în stare de alertă și relaxează treptat restricțiile impuse în timpul epidemiei de Covid-19, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a anunțat că examenele pentru permisele auto se vor relua treptat.

UPDATE, 20 mai, ora 17.00:Arhiepiscopia Tomisului anunță că în bisericile și în mănăstirile sale, în noaptea de 26 spre 27 mai, se va desfășura slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va fi împărțită lumina sfântă. Astfel, deși a trecut o lună de când a avut loc Paștele ortodox, credincioșii sunt chemați să vină la biserică și să ia lumină, așa cum ar fi făcut dacă ar fi avut voie în Noaptea de Înviere.

UPDATE, 20 mai, ora 16.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ordinul obligativității purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic. Excepție fac copiii sub 5 ani și persoanele cu boli ce afectează capacitatea de oxigenare.

UPDATE, 20 mai, ora 16.00: Programul IMM Invest, ce permite întreprinderilor mici și mijlocii din România să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de statul român, a fost adoptat, miercuri, de către plenul Camerei Deputaților. Plafonul programului a fost mărit de la 15 la 30 miliarde de lei.

UPDATE, 20 mai, ora 16.00: Ministerul Educației și Protecției Sociale a anunțat care sunt măsurile pe care reprezentanții instituțiilor de învățământ vor fi obligate să le respecte în momentul în care elevii de clasa a XII-a se vor prezenta la unitățile școlare de care aparțin pentru a susține examenul de Bacalaureat, în contextul pandemiei de Covid-19.

UPDATE, 20 martie, ora 14.00: Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a respins categoric informația apărută recent în spațiul public, potrivit căreia România a refuzat să ia parte la o înțelegere cu Bulgaria, Grecia și Serbia privind turismul în condiții de siguranță. A mai precizat că este optimist că terasele de vor redeschide de la 1 iunie, dar totul va depinde de evoluția epidemiei de până atunci.

UPDATE, 20 martie, ora 14.00: Evaluare Națională 2020. Ce reguli de distanțare socială trebuie să respecte elevii de clasa a VIII-a

UPDATE, 20 martie, ora 13.00: Autoritățile au prezentat, miercuri, un nou bilanț al epidemiei de coronavirus în România. 196 de oameni au fost depistați pozitiv în ultima zi, fapt ce duce numărul infectărilor la 17.387. Din acest total, 1.141 de persoane au murit, 10.356 s-au vindecat, iar 198 sunt internate la Terapie Intensivă.

UPDATE, 20 mai, ora 10.00: Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că a constatat un număr tot mai mare de persoane care fac „bășcălie” și iau în „batjocură și la mișto” pericolul reprezentat de epidemia de coronavirus. În opinia secretarului de stat, astfel de atitudini ne pot aduce în scenariul în care un al doilea val al epidemiei să fie mult mai greu de gestionat.

UPDATE, 20 mai, ora 09.10: Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, s-a întâlnit cu omologul său ungar, Sándor Pinter, la Budapesta. Cei doi și-au propus să identifice cele mai bune soluții, în vederea fluidizării traficului prin punctele de trecere a frontierei comune. Vela a propus un culoar de tranzit doar pentru autocare și microbuze, care să fie deschis non-stop.

UPDATE, 20 mai, ora 09.10: Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a murit la vârsta de 90 de ani, după ce a fost confirmat cu noul coronavirus, cu o lună în urmă.

DATE INIȚIALE: În țara noastră, de la izbucnirea crizei și până marți, ora 13.00, când au fost prezentate cele mai recente date, s-au înregistrat 17.191 de persoane infectate. Dintre acestea, 10.166 s-au vindecat, 1.141 au decedat, iar 195 sunt internate la Terapie Intensivă.

La nivel național au fost prelucrate în total 322.074 de teste. Cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în județul Suceava – 3.478 și Municipiul București – 1.659.

În carantină instituționalizată sunt 11.808 de persoane. Alte 24.415 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Dincolo de granițe, 2.923 de conaționali au fost depistați pozitiv. Au murit 103, iar 22 au fost declarați vindecați.

Luni, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că participarea elevilor din clasele terminale la cursurile de pregătire este opţională. „În fiecare unitate de învăţământ va exista un cadru medical care va supraveghea tot acest proces de revenire la cursurile de pregătire, dar şi procesul de examene naţionale”, a spus ministrul.

Tot luni, președintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgență ar putea fi reintrodusă dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`