Nivelul de poluare a scăzut semnificativ datorită restricțiilor aduse de coronavirus: 11.000 de vieți au fost salvate în Europa, arată un studiu

Nivelul de poluare a scăzut semnificativ datorită restricțiilor aduse de coronavirus: 11.000 de vieți au fost salvate în Europa, arată un studiu
foto: Pixabay

Restricțiile de carantină, adoptate pe fondul pandemiei de COVID-19, au generat o scădere semnificativă a poluării, iar ca rezultat au fost salvate în medie 11.000 de vieți, arată un studiu citat joi de The Guardian.

Reducerea masivă a traficului rutier și a emisiilor industriale a împiedicat apariția a 6.000 de cazuri de astm la copii, evitând totodată 1.900 de vizite la unitățile de primiri urgențe, dar și 600 de nașteri înainte de termen, susține Centrul de cercetare pentru energie și aer curat (CREA).

În timp ce pandemia continuă să producă tot mai multe victime – cu un bilanț de circa 230.000 de decese înregistrate în rândul pacienților depistați cu infecție cu coronavirus – autorii raportului au afirmat că răspunsul la criză a oferit o urmă de mediu mai sănătos și mai curat, la care s-ar putea ajunge dacă scena globală renunță la industriile combustibililor fosili.

Restricțiile aduse de coronavirus au condus la scăderea semnficativă a nivelului de poluare

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în 2020 nivelurile de dioxid de azot cu 40%, iar PM2,5 s-a redus cu 10%, ceea ce înseamnă că oamenii – care nu sunt bolnavi de COVID-19 – respiră mai ușor. Aceste două forme de poluare, care slăbesc sistemul cardiac, dar și pe cel respirator, sunt tradițional responsabile pentru circa 470.000 de decese anuale în Europa.

Studiul notează că țările în care au fost evitate cele mai multe decese, pe fondul reducerii nivelului de poluare, sunt Germania (unde 2.083 de vieți ar fi fost salvate astfel), Marea Britanie (1.752), Italia (1.490), Franța (1.230) și Spania (1.083). Media totală de 11.000 de decese evitate este o estimare a analizelor pe calculator, care au oferit rezultate cuprinse între 7.000 și 20.000.

La nivel global, numărul de vieți salvate va fi și mai mare, pentru că studiul s-a concentrat pe o singură lună și un singur continent. Țările care poluează cel mai mult, China și India, au înregistrat și ele scăderi importante în ceea ce privește nivelul de poluare.

România, sancționată de CJUE pentru calitatea aerului din Capitală

Vestea vine în contextul în care, joi, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România pentru că nu a luat măsuri concrete de combatere a poluării din București. Nu numai că, între 2007 și 2014, concentrațiile de PM10 au fost depășite constant în Capitală, dar chiar și în plină pandemie – când cel mai mare oraș al țării a fost marcat de restricții, iar traficul s-a redus semnificativ – tot au fost înregistrate cote ridicate de poluare.

Ulterior, Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat că era previzibilă condamnarea României de către CJUE pentru poluarea din București din cauză că, ani întregi, Primăria Municipiului București nu a reușit să vină cu un plan privind calitatea aerului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie