Nereguli grave găsite la 5 sortimente de apă plată din comerț. Director ANPC: S-au retras imediat din vânzare

Nereguli grave găsite la 5 sortimente de apă plată din comerț. Director ANPC: S-au retras imediat din vânzare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a depistat probleme grave la apa plată din comerț.
Potrivit unul comunicat de presă remis de ANPC, dintr-un eșantion de 17 feluri de apă din comerț, la 5 dintre acestea s-au găsit nereguli grave, neîntrunind calitățile admise.

Paul Anghel, șeful ANPC a declarat pentru postul B1 TV că s-au retras de la vânzare acele sortimente de apă, dar că aceste nereguli găsite pot fi cauzate și din cauza transportatorului sau a distribuitorului, nu numai din cauza celui care îmbuteliază respectiva apă.

"Să nu facem o confuzie între apele de masă din comerț și apele minerale, care au fost testate. Legislatia care priveste apele de masa sunt diferite… Acum trebuie să oprim vânzarea acelor sortimente de apă, și vom face teste la mult mai multe care sunt în supermarketuri.

S-ar putea ca nu neapărat ambalatorul să fie de vină pentru aceste nereguli, ci și distribuitorul sau transportatorul." Acesta a precizat că dacă apa nu este depozitată în condiții corecte, poate duce la probleme grave.

El a mai vorbit și despre faptul că ar fi necesar ca fiecare lot de apă prezent pe raioanele magazinelor sau supermarketurilor să aibă un buletin de informații prin care să arate nivelul microbiologic.
"Ar fi mai important dacă fiecare lot în parte ar avea un buletin de informații, și nu toate loturile să aibă același buletin"

Directorul general al ANPC a declarat că sortimentele găsite cu nereguli au fost retrase imediat de pe piață.
"S-au retras aceste sortimente de apă găsite cu nereguli", a precizat Paul Anghel.

Iată comunicatul integral ANPC remis pentru PSnews.ro:

„S- au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 eşantioane , din care 5 sunt neconforme în urmă analizelor de laborator.

Eşantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti din punct de vedere microbiologic.

Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformităţi:

– Sortimentul Winny – apă izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20.

– Sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 16.800 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 3.200 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 104 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900 faţă de limita prevăzută de 20 .

În urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apă de Izvor Calipso şi Apă de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 l. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor.

În dată de 15.03.2016, au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriti.

Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`