Nelu Tătaru: O să avem o creștere progresivă a cazurilor de coronavirus / Mesaj pentru negaționiști: Să-i respecte măcar pe semenii lor dacă nu se respectă pe ei (VIDEO)

Nelu Tătaru: O să avem o creștere progresivă a cazurilor de coronavirus / Mesaj pentru negaționiști: Să-i respecte măcar pe semenii lor dacă nu se respectă pe ei (VIDEO)
Captură B1 TV

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, pentru B1 TV, că în următoarele două săptămâni vom asista la o creștere progresivă a numărului de noi infectări cu coronavirus, dar vom vedea și zone de platou, urmând ca apoi numărul de cazuri să fie mai mic. Dat fiind că legea privind carantina și izolarea intră în vigoare de marți, autoritățile vor avea mai multe pârghii de a lupta cu epidemia. Dar, între timp, cei care s-au infectat trebuie să-și consume boala. Tătaru a precizat că personalul medical acordă o atenție sporită pacienților COVID-19 aflați la Terapie Intensivă, dar și celor ajunși la Urgențe. În același timp, cetățenii și operatorii economici ar trebui să respecte regulile sanitare și de distanțare fizică. Celor care neagă existența SARS-CoV-2, ministrul le-a transmis să facă o vizită prin spitale să se convingă, iar dacă de ei nu se îngrijesc, măcar pe cei din jur să-i respecte.

Nelu Tătaru: Cazurile COVID-19 din Terapie Intensivă sau cele care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe sunt cele care trebuie gestionate cu atenție deosebită

Ministrul Sănătății a declarat, pentru B1 TV, că se constată în ultima vreme o răspândire mai accentuată COVID-19 în comunitate deoarece regulile nu mai sunt respectate. Nelu Tătaru a precizat că personalul medical face tot ce poate pentru a ajuta pacienții COVID-19, dar și populația trebuie să urmeze recomandările autorităților.

„Punem în aplicare prerogativele legii în considerentul aplicării carantinei, izolării în spital și izolării la domiciliu. În acest moment se perfectează acte, urmând ca în ședința de Guvern de mâine dimineață să le putem aproba și să le putem pune în aplicare.
Ministerul Sănătății face față, noi ne adaptăm la numărul de pacienți, cel puțin cei din Terapie Intensivă, în unitățile de terapie mobilă, precum și în spitalele din apropiere care pot prelua acești pacienți în condițiile în care spitalele respective nu mai au locuri în ATI. Avem 681 de cazuri noi la 8.500 de teste efectuate, multe din aceste cazuri sunt rezultatul unei testări făcute de agenții economici sau de cei care pleacă în concedii.

Cazurile din Terapie Intensivă sau cele care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe sunt cele care trebuie gestionate cu atenție deosebită. Încă de dimineață am trecut prin teritoriu și la spitalul din Buzău, am evaluat tot ce a însemnat personal medical, primire de urgență și Terapie Intensivă, precum și evaluările privitoare la spitalul din Râmnicu Sărat, care este un spital dedicat COVID, dar nu are Terapie Intensivă dedicată și atunci toate aceste cazuri sunt la spitalul din Buzău.

La fel ca și exemplul Buzăului sunt și celelate spitale județene, la care putem adapta ca și număr de paturi. După cum spuneam și ierim la nivelul Bucureștiului avem acel spital de la Elias ca secție exterioară, precum și mărirea numărului de paturi la Terapie Intensivă la ”Matei Balș””, a declarat ministrul Sănătății, pentru B1 TV.

Întrebat dacă este posibil să ajungem la un milion de infectări, așa cum arată o prognoză realizată de compania Avantera pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Nelu Tătaru a răspuns: „Sunt niște luni în care toți ne facem partea noastră de activitate. Noi, ca personal medical, tratăm pacienții, izolăm și identificăm pe cei care trebuie izolați la domiciliu și agenții economici, precum și populația civilă sunt cei care respectă niște norme. Atunci acele scenarii pesimiste nu le vom avea”.

Despre numărul mare de noi infectări cu coronavirus din ultima vreme, ministrul a susținut: „Trebuie să vedem de unde este această creștere și o știe toată lumea. Sunt creșteri accentuate în comunități prin nerespectarea unor reguli și unor precauții. Avem agenții economici care au deschis activitățile, având niște normel de aplicare care trebuie respectate, precum și cei care beneficiază de aceste relaxări, care ar trebui să respecte aceste norme. Noi, ca și sistem de sănătate, gestionăm tot ce înseamnă patologie, care necesită internare precum și izolare la domiciliu, ceea ce ne conferă, începând de mâine, legea carantinei și izolării”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Sănătății, despre evoluția epidemiei de coronavirus: O să avem o creștere progresivă de la o zi la alta

Tătaru a mai spus că ne așteaptă încă două săptămâni de creștere a numărului de infectări cu coronavirus, dar apoi lucrurile ar trebui să se liniștească.

„În măsura în care fiecare dintre noi ne facem partea noastră de treabă, putem gestiona și acest moment. Urmează, oricum, două săptămâni mai grele în care cei care sunt pozitivi în acest moment își vor face boala, într-o formă mai ușoară sau mai severă. Noi trebuie doar să gestionăm cazurile de Terapie Intensivă și cele care se găsesc în secțiile de boli infecțioase sau pneumo, care au o patologie și o simptomatologie medie severă.

O să avem o creștere progresivă de la o zi la alta, dar o să avem și zone de platou. În condițiile în care intră de mâine în vigoare legea și noi o punem în aplicare, atunci acest consum al acestei boli în următoarele două săptămâni se va face într-un mecanism de izolare, fie că este spital fie că e domiciliu, și atunci vom face ca numărul de cazuri să fie mai mic după aceste două săptămâni”, a mai declarat ministrul Tătaru, pentru B1 TV.

Întrebat dacă se pot impune măsuri la nivel local, acolo unde există focare de coronavirus, ministrul a susținut: „În măsura în care acestea se impun, Comitetele județene pentru coordonarea intervenției vor propune aceste lucruri și vor lua și măsurile în consecință”.

Ministrul Sănătății a avut un mesaj și pentru cei care neagă existența coronavirusului: „Să meargă un pic și prin spitale, să vadă că, într-adevăr, această boală există, nu alege și s-ar putea ca, la un moment dat, o pate dintre ei sau chiar cei apropiați lor să sufere de această boală. Este un pic cam târziu atunci să-și dea seama că ar trebui să respecte niște reguli. Le recomand ca de azi să se uite în stânga și în dreapta și să-i respecte măcar pe semenii lor dacă nu se respectă pe ei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`