Nelu Tătaru: La 3 cazuri de coronavirus în clase diferite se închide şcoala. Părintele care are un copil bolnav îl ţine acasă, ia legătura cu medicul de familie și anunță unitatea de învățământ

Nelu Tătaru: La 3 cazuri de coronavirus în clase diferite se închide şcoala. Părintele care are un copil bolnav îl ţine acasă, ia legătura cu medicul de familie și anunță unitatea de învățământ
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, marți, că dacă o școală înregistrează trei cazuri de coronavirus în trei clase diferite, atunci unitatea de învățământ se închide, iar elevii și profesorii intră în izolare 14 zile. Ministrul a mai spus că părinții trebuie să-i țină pe copii acasă, dacă aceștia se îmbolnăvesc, nu să-i lase la școală. Ei mai trebuie să ia legătura cu medicul de familie și să anunțe instituția de învățământ. Tătaru a mai afirmat că majoritatea școlilor vor putea începe orele în scenariul I, adică elevii vor veni la clase. Iar în București nu sunt şcoli care „să nu poată duce” măcar scenariul II. Asta înseamnă desfășurarea cursurilor în sistem hidrid, alternativ – fizic, în clase, și online, de acasă.

Nelu Tătaru, despre situația în care o școală se poate închide din cauza infectărilor cu coronavirus

Ministrul Sănătăţii a explicat faptul că o unitate de învățământ se poate închide dacă există trei cazuri de coronavirus în clase diferite: „Când avem trei cazuri în trei clase diferite, acea şcoală se închide şi copiii şi profesori intră în izolare pentru două săptămâni, urmând anchetele epidemiologice să determine cei care au fost contacţi direcţi, urmând ca aceştia la fel să dezvolte o anchetă epidemiologică, în condiţiile în care sunt pozitivi”.

Acesta a mai precizat că dacă un copil este bolnav, părintele trebuie să-l țină acasă, să anunțe medicul de familie și școala.

„Părintele care are un copil bolnav acasă îl va ţine acasă, va lua legătura cu medicul de familie anunţând şcoala că acel copil este bolnav şi luând măsurile în consecinţă împreună cu medicul de familie, precizând dacă este un tratament care poate fi luat acasă sau dacă se înscrie într-o definiţie de caz şi trebuie evaluări suplimentare, precum şi o anchetă epidemiologică”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, despre deschiderea anului școlar în București

Nelu Tătaru a mai precizat că în Bucureşti nu sunt şcoli care „să nu poată duce” măcar scenariul II de începere a orelor.

Întrebat ce se întâmplă cu deschiderea anului școlar în Capitală, acolo unde se înregistrează cele mai multe cazuri de coronavirus din țară, ministrul a răspuns: „Pe 7 septembrie vom avea acea evaluare, pe 10 Consiliul de Administraţie al fiecărei şcoli va adapta, în funcţie de acea evaluare, scenariile. Haideţi să facem ca până pe 7 sau până pe 10 să avem o scădere a ratei în Bucureşti şi să asigurăm începerea anului şcolar şi în Bucureşti. În acest moment, nu avem şcoli care să nu poată duce măcar scenariul II”.

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns, marți, la 88.593 de infectări și 3.681 decese. În ultima zi au fost depistate pozitiv 1.053 de persoane, dintr-un total de 22.320 de teste prelucrate, iar 60 de pacienți COVID-19 au decedat.

De la izbcnirea epidemiei de coronavirus, cele mai multe infectări au fost raportate în București (11101), Suceava (5331), Argeș (5038), Brașov (4603) și Prahova (4287).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`