Nelu Tătaru: Există varianta învăţământului online dacă elevul are acasă persoane vârstnice sau care au comorbidități

Nelu Tătaru: Există varianta învăţământului online dacă elevul are acasă persoane vârstnice sau care au comorbidități
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, marți, că părinții vor putea alege învățământul online pentru copii dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități. Într-o proporție covârșitoare, copiii care sunt testați pozitiv cu coronavirus au simptome ușoare sau sunt chiar asimptomatici, în schimb persoanele înaintate în vârstă sau cele care au afecțiuni preexistente pot dezvolta forme grave ale COVID-19 și există chiar riscul decesului. De altfel, unii părinți nu sunt convinși să-și lase copiii la școală tocmai de teamă că vor se vor infecta și vor transmite virusul bunicilor.

Nelu Tătaru, despre condițiile în care părinții pot opta pentru școala online

Ministrul Sănătății a susținut că părinții au dreptul de a alege cursurile online pentru copii dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități.

„Există această variantă în care se poate face învăţământ online, în condiţiile în care are acasă persoane cu comorbidităţi sau persoane vârstnice cu care stă”, a spus Tătaru, răspunzând unei întrebări.

Potrivit ministrului, consiliile de administrație din unitățile de învățământ vor decide în 10 septembrie în care dintre cele trei scenarii va începe școala: „Pe 7 septembrie, INSP va face publică evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. Fiecare din acestea va primi evaluarea în funcție de care se va face deschiderea anului școlar, pentru fiecare școală. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta Comitetelor județene pentru situații de urgență, DSP-urilor și Inspectoratelor școlare scenariul la care s-au hotărât. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea Comitetelor județene pentru situații de urgență. Vrem ca fiecare unitate școlară să înceapă în mod particular, iar cele trei scenarii să fie adaptate”.

Monica Anisie anunță TelVerde pentru informarea părinților despre noul an școlar

La rândul său, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că va fi deschis un portal în care părinţii şi elevii să găsească toate informaţiile privind noul anul şcolar. De asemenea, aceștia vor avea la dispoziție și o linie TelVerde.

„Am decis să deschid o linie de TelVerde la Ministerul Educației, care va fi dedicată răspunsurilor (sic!) adresate de părinți și elevi. Iar pentru directorii de unitățile de învățământ și pentru autoritățile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene, voi deschide o altă linie de TelVerde pentru a veni în sprijinul acestora”, a declarat ministrul Educației.

Nelu Tătaru: La 3 cazuri de coronavirus în clase diferite se închide şcoala

Tot marți, ministrul Sănătății a mai declarat că dacă o școală înregistrează trei cazuri de coronavirus în trei clase diferite, atunci unitatea de învățământ se închide, iar elevii și profesorii intră în izolare 14 zile.

„Când avem trei cazuri în trei clase diferite, acea şcoală se închide şi copiii şi profesori intră în izolare pentru două săptămâni, urmând anchetele epidemiologice să determine cei care au fost contacţi direcţi, urmând ca aceştia la fel să dezvolte o anchetă epidemiologică, în condiţiile în care sunt pozitivi”, a spus Tătaru.

Ministrul a mai precizat că dacă un copil este bolnav, părintele trebuie să-l țină acasă, să anunțe medicul de familie și școala.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`