Nelu Tătaru: Este o lună de încercare, este o lună grea. Dacă noi, toţi, vom respecta regulile, cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă

Nelu Tătaru: Este o lună de încercare, este o lună grea. Dacă noi, toţi, vom respecta regulile, cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății susține că la jumătatea lunii octombrie, România ar putea intra într-un trend descendent în ceea ce privește cazurile de infectare cu noul coronavirus, dacă regulile de protecție sanitară vor fi respectate. Până atunci însă vom traversa „o lună grea” în care va începe noul an școlar și vor avea loc alegerile locale.

Ministrul Sănătății: Este o lună de încercare, este o lună grea

„Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a spus Nelu Tătaru, la TVR, potrivit Agerpres.

Școala ar putea să înceapă în scenariul hibrid în mai multe orașe mari din România. Ministerul Sănătății a făcut publică harta distribuției cazurilor pe județe. Majoritatea localităților se situează în scenariul verde, cel care implică prezența fizică a elevilor la cursuri. 43 de localităţi sunt în scenariul roşu, care presupune cursuri online pentru toţi elevii.

Nelu Tătaru, precizări despre începerea noului an școlar

În acest context, ministrul Nelu Tătaru a insistat pe importanța respectării regulilor mai ales în cazul școlilor unde toți elevii vor reveni în bănci începând din 14 septembrie.

„Consiliile de Administraţie ale şcolilor propun Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă scenariul pe care îl va urma acea clasă. Dacă vor opta pentru scenariul 1, faţă în faţă, atunci trebuie să existe acea distanţare de un metru, trebuie să existe masca şi dezinfectant, trebuie să existe acele circuite care se pot regăsi şi la intrarea în şcoală, şi pe holuri în pauze şi în curtea interioară a şcolii. Dacă nu se poate asigura acea distanţare de un metru, există acele separatoare care trebuie puse între cei doi copii”, a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai precizat că dacă, la un moment dat, un elev va fi testat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, restul colegilor săi vor fi plasați în carantină, iar clasa se va închide pentru 14 zile. Într-un caz și mai grav, în care trei elevi din clase diferite vor fi diagnosticați cu COVID-19, întreaga școală va fi închisă.

Totodată, Nelu Tătaru a precizat că la jumătatea lunii septembrie vor începe să ajungă în România dozele de vaccin antigripal.

„Anul trecut am avut 1,5 milioane doze de vaccin iar în farmacii s-au vândut circa 500.000 doze de vaccin. Anul acesta avem trei milioane de doze şi, în funcţie de necesitate, o să mai achiziţionăm. Sper ca cei care până acum erau reticenţi să apeleze la vaccinul antigripal. Suntem într-o pandemie cu coronavirus, toţi ne plângem că nu avem un vaccin. Haideţi atunci pentru ce avem vaccin să îl facem”, a mai spus Nelu Tătaru.

Situația cazurilor de infectare cu coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategicăa anunțat, luni, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 883 de persoane infectate cu noulcoronavirus, iar 33 de paciențiCOVID-19au decedat. Alți 239 de oameni au fost reconfirmați în urma retestărilor. Sunt 7.325 de bolnaviCOVID-19internați în spitale, din care 465 se află în secțiile de Terapie Intensivă. Bilanțul epidemiei decoronavirusîn România a ajuns la 95.897 de infectări și 3.926 de decese. 40.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 12.339 de asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până acum au fost prelucrate 1.945.738 de teste, din care 7.247 în ultima zi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`