Nelu Tătaru, despre creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în România: „Suntem într-o transmitere comunitară accentuată în ultimele 10 zile” / „Se pot institui unele restricții particulare”

Nelu Tătaru, despre creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în România: „Suntem într-o transmitere comunitară accentuată în ultimele 10 zile” / „Se pot institui unele restricții particulare”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii a declarat, în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus de pe teritoriul României (peste 300 de noi infectări în fiecare zi, în ultima săptămână), că țara noastră se confruntă cu o transmitere comunitară accentuată a virusului SARS-CoV-2,precizând totodată că, la nevoie, se pot institui unele restricţii în anumite zone, în cazul unei evoluții nefavorabile.

„După trei perioade de relaxare, asistăm la o creştere a numărului de cazuri, o creştere progresivă, nu exponenţială pe care o putem gestiona, în măsura în care sunt respectate şi acele reguli de distanţare fizică sau precauţii.

Sunt cazuri care sunt evaluate în mod particular, fiecare dintre ele, sunt anchete epidemiologice în derulare, sunt locuri şi locaţii care sunt izolate şi în ultima perioadă am putut vedea şi agenţi economici care aufăcut evaluări angajaţilor şi au depistat cazuri noi”, a declarat ministrul Sănătății într-un interviu acordat TVR, adăugând că ”suntem într-o transmitere comunitară accentuată în ultimele 10 zile, dar putem gestiona acest lucru”.

Renunțarea la restricții, cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19

Nelu Tătaru a mai precizat că, din cauza faptului că unele persoane au renunţat la măsurile de precauţie, a crescut numărul de cazuri noi de coronavirus.

„Sunt aceleaşi măsuri de precauţie pe care trebuie să le avem fiecare dintre noi şi recomandările pe care trebuie să re repetăm în fiecare zi pentru că după cum am putut vedea, o parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie, la orice măsură de precauţie şi atunci vedem şi o creştere a numărului de cazuri noi. Suntem pregătiţi să gestionăm astfel de cazuri”, a punctat ministrul.

Ar putea fi impuse restricţii particulare pentru limitarea răspândirii virusului

„Depinde foarte mult de evoluţia zilnică, săptămânală, de evoluţia la două săptămâni. Noi de obicei pregătim o nouă etapă de relaxare, dar odată cu evoluţia nefavorabilă, ne gândim să avem şi nişte restricţii particulare, pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare zonă, pentru fiecare locaţie.

Dar mă repet, sper ca odată cu respectarea acestor reguli, să putem gestiona un număr de cazuri, chiar dacă avem o creştere controlată. Când vedem o rată de dublare a cazurilor într-un anumit loc şi care persistă zile la rând, atunci gândim că acolo există o transmitere comunitară accentuată şi trebuie să limităm această transmitere prin izolarea zonei”, a concluzionat Tătaru.

„Se poate ajunge la dublarea cazurilor active de coronavirus și forțarea sistemului sanitar”

În cadrul unei intervenții la B1 TV, ministrul Sănătății a îndemnat populația să respecte regulile impuse de autorități. În caz contrat, rata infectărilor ar putea ajunge din nou pe o pantă ascendentă, iar sistemul sanitar va fi suprasolicitat.

„Trebuie să înțelegem că pandemia, această situația nu s-a terminat. Am început un proces de relaxare, dar au rămas anumite reguli. Unele nu sunt respectate. Luptăm în continuare cu un virus destul de agresiv. (…) Suntem într-un moment în care, dacă nu gestionăm bine această situație putem merge spre o dublare a numărului de cazuri active.

Dacă lăsăm numai pe seama sistemului medical și nu respectăm regulile, vom vedea că transmiterea comunitară se accentuează. O transmitere comunitară accentuată nu duce decât la dublare a numărului de cazuri, care poate forța sistemul medical. Putem trata infecțiile COVID, dar trebuie să avem răgaz de a trata, de a externa și de a interna cazuri noi”, a explicat Nelu Tătaru, pentru B1 TV.

Cele mai recente date privind epidemia de coronavirus în România

246 de noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost înregistrate în țara noastră numai în utimele 24 de ore. Asta duce numărul total la 24.291.

Bilanțul deceselor a ajuns luni la 1.523.

17.031 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

Sunt 195 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă.

La nivel național se află în carantină instituționalizată 1.258 de oameni, iar 71.895 sunt în izolare la domiciliu.

630.374 de teste au fost prelucrate până acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`