Nelu Tătaru, despre controversele privind raportarea deceselor: Noi raportăm toate persoanele decedate care au fost infectate cu COVID-19. Nu spun că au murit din cauza coronavirusului, dar au fost contaminate (VIDEO)

Nelu Tătaru, despre controversele privind raportarea deceselor: Noi raportăm toate persoanele decedate care au fost infectate cu COVID-19. Nu spun că au murit din cauza coronavirusului, dar au fost contaminate (VIDEO)

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi, în cadrul emisiunii ”Dosar de politcian”, că în România se raportează toate decesele pacienților infectați cu COVID-19, indiferent dacă virusul a fost cel care a dus la moartea acestora sau dacă a fost vorba despre multiple comorbidități asociate infecției cu SARS-CoV-2. Este vorba despre date raportate conform deciziilor lute la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a precizat Nelu Tătaru.

Întrebat care este adevărul cu privire la felul în care se raportează decesele pacienților cu COVID-19, în contextul în care în spațiul public circulă foarte multe informații false, inclusiv legate de faptul că s-ar da bani pentru a fi raportate decese de coronavirus, ministrul Sănătății a răspuns: ”Noi ne-am propus să raportăm toate persoanele decedate care au fost infectate cu coronavirus. Nu spun că au murit din cauza coronavirusului, au fost infectate. În ultima săptămână, 87% din cazuri aveau comorbidități. Un cumul de factori, infecția cu coronavirus, precum și bolile coexistente au dus la deces”.

Ministrul Sănătății: Există și persoane care au murit doar din cauza coronavirusului

De asemenea, întrebat dacă există persoane care au decedat doar din cauza coronavirusului, Nelu Tătaru a declarat: ”Există, cele pe care le găsim fără comorbidități și pe care le găsim cu insuficiență multiplă de organ, iar necropsia ne dezvoltă în acel moment modificările organelor, pulmonar, cerebral sau vascular. (…) O boală cronică poate fi decompensată de o reacție pneumonică dată de coronavirus”.

În același timp, ministrul Sănătății a precizat că, potrivit datelor oficiale, nu există o diferență semnificativă între numărul deceselor înregistrate în spitale în primele trei luni ale acestui an și numărul deceselor care au avut loc în aceeași perioadă din 2019.

”Noi am făcut o evaluare pentru lunile ianuarie, februarie și martie a deceselor din spitale pe care le-a avut. Fluctuațiile sunt foarte mici anul trecut față de acest an, aproape neînsemnate ca număr de decese, dar avem un factor declanșator, infecția cu coronavirus. Dacă ne uităm în celelalte state în care vedem și o mie de decese pe zi, atunci putem să ne punem niște întrebări, parcă anul trecut nu aveau acele o mie de decese pe zi. Sunt decizii conform Organizației Mondiale a Sănătății care ne cerea să raportăm orice infecție COVID și atunci noi o raportăm, inclusiv la cei decedați. Sunt niște studii care se fac la nivel european, sunt niște evaluări pe care le facem noi și decesele apărute într-un anumit focar ne dau și evoluția acelui focar.

Dacă avem protocolul dat pe Institutul Național de Medicină Legală în care un decedat COVID era testat înainte, după, la cei care erau decedați și nu avem o testare, se făcea o testare, inclusiv pe fragment necroptic post mortem și vedeam dacă este infectat COVID sau nu”, a mai explicat Nelu Tătaru.

Horațiu Moldovan: Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză

Precizările ministrului Sănătății vin în contextul în care, recent, secretarul de stat din același minister, Horațiu Moldovan, a sugerat că bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 poate să nu reflecte realitatea. Asta pentru că multe dintre deceseleau loc la pacienți care au deja multiple comorbidități aflate într-un stadiu grav. Astfel, nu se poate spune cu exactitate dacă aceștia au murit din cauza noului coronavirus.

886 de români infectați cu COVID-19 au decedat

Potrivit celui mai recent bilanț, în România au decedat 888de pacienți infectați cu noul coronavirus. Totodatăă, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că până joi, la ora 13.00, la nivel național erau confirmate 14.449 de infecții cu COVID-19, cu 392 mai multe comparativ cu raportarea făcută miercuri la aceeași oră. În același timp, de la debutul pandemiei, 6.144 de pacienți au fost declarați vindecați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie