UPDATE, 23 iunie, ora 21.00: Ministrul Sănătăţii a declarat că dacă nu se va lua nicio decizie la întrunirea Consiliului de Administrație al Unifarm, atunci el va solicita demiterea lui Adrian Ionel atât din funcţie de director general al companiei, cât și din calitatea de membru al CA.
„Noi am avut în ultima lună Corp de control la Unifarm, la fel cum a fost şi de la Ministerul de Finanţe în urma unor sesizări, dar organul care conduce este Consiliul de Administraţie. Dacă nu se ia o decizie, voi solicita demiterea lui Adrian Ionel atât din funcţia de director general, cât şi din Consiliul de Administraţie”, a explicat Nelu Tătaru.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Nelu Tătaru a cerut întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație al Unifarm, după ce directorul general al companiei, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar de DNA pentru că ar fi cerut mită 760.000 de euro. Ministrul Sănătății a solicitat organizarea ședinței cât mai rapid „în vederea luării deciziilor care se impun”. Adrian Ionel este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de corupție. Acesta este acuzat că a cerut bani pentru atribuirea unui contract de achiziție a unor echipamente de protecție necesare în lupta cu epidemia de coronavirus.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat, marți, întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație al Unifarm „în vederea luării deciziilor care se impun în cazul directorului general al SC Unifarm SA, Adrian Ionel, în urma comunicatului Direcției Naționale Anticorupție”.
Tătaru a luat decizia dat fiind că Unifarm este companie națională aflată în subordinea Ministerului Sănătății.
Adrian Ionel este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de corupție.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, marți, că directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA, Adrian Ionel, este urmărit penal sub control judiciar pentru fapte de corupție în legătură cu un contract de achiziție a echipamentelor de protecție necesare în lupta cu epidemia de coronavirus.
Adrian Ionel este acuzat că a cerut 760.000 de euro pentru atribuirea contractului privind achiziția a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale.
Potrivit anchetatorilor, contractul a fost încheiat cu o firmă privată, fără a fi respectate prevederile legale, iar un milion de măști livrate în prima tranșă erau neconforme. Până la urmă, a fost plătită și livrată doar o parte din echipamente: măștile neconforme și 26.000 de combinezoane.
„Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.
Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul”, explică DNA, într-un comunicat.
Procurorii mai susțin că, astfel, s-a produs un prejudiciu de 2.380.000 lei companiei Unifarm SA.
Mai mult, aceștia afirmă că Ionel ar fi ajuns să ocupe funcția de director Unifarm cu încălcarea prevederilor legale.
Adrian Ionel este urmărit penal acum pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. În cele 60 de zile în care se află sub control judiciar, el nu își poate exercita funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al Unifarm.
Unifarm este compania națională care se ocupă încă de la izbucnirea crizei de achiziția de materiale, măști de protecție și combinezoane.