Municipiul Sibiu intră în carantină începând de luni: Ce măsuri au fost stabilite pentru următoarele 14 zile

Municipiul Sibiu intră în carantină începând de luni: Ce măsuri au fost stabilite pentru următoarele 14 zile
Sursa foto: Pixabay

Municipiul Sibiu și alte localități din județ vor fi carantinate începând de luni, pentru o perioadă de 14 zile. Anunțul a fost făcut, vineri, de șeful departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la finalul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În municipiul Sibiu, rata incidenței cazurilor de coronavirus a depășit 11 la mia de locuitori, șeful DSU precizând că într-o astfel de situație este vorba despre „o transmitere comunitară intensă”.Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, primarul din Sibiu, Astrid Fodor, preciza că autoritățile sunt pregătite pentru carantinarea orașului.

Carantină în municipiul Sibiu și mai multe localități din județ, începând de luni, 16 noiembrie

”Situația din Sibiu necesită măsuri suplimentare față de măsurile pe care le-a luat Guvernul. (…) În urma dicuțiilor care au avut loc înclusiv cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, s-a ajuns la următoarele concluzii și măsuri suplimentare. În primul rând, instituirea măsurii de carantinare a municipiului Sibiu, la un loc cu localitatea Șelimbăr și cartierul Arhitecților, măsura de carantinare a localității Tălmaciu și a localității Cisnădie, începând cu ziua de luni”, a anunțat Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat și ce restricții vor fi instutuite în aceste localități în perioada de carantină, o precizare fiind aceea că magazinele și mall-urile se închid începând de sâmbătă.

„O excepție va fi acest weekend și în fiecare weekend pe durata măsurii de carantinare este închiderea magazinelor și a mall-urilor pe toată durata weekendului, cu excepția magazinelor, piețelor agroalimentare, magazinelor care vând alimente, farmaciilor și cele care vând materiale esențiale, cum sunt alimentele pentru animale. Deci măsura de carantinare începe de luni pe timp de două săptămâni, suplimentar vom avea măsuri pe durata weekendului și astea sunt în mod deosebit închiderea mall-urilor și magazinelor, iar această măsură va începe din această sâmbătă. Restul, de luni”, a explicat Raed Arafat.

Ce restricții au instituit autoritățile pentru perioada de carantină

În următoarea perioadă, sibienii din localitățile carantinare vor putea să-și părăsească locuințele doar în baza declarațiilor pe propria răspundere, iar persoanele de peste 65 de ani vor avea prioritate la cumpături în intervalul orar 10.00-13.00.

”Pe durata stării de carantină, magazinele se vor închide la ora 20.00 în loc de 21.00, terasele, ce mai funcționează din ele sub definiția de terasă se vor închide pe toată durata carantinei. Magazinele pot să aibă maxim o persoană la 8 metri pătrați, respectând toate regulile de sănătate publică.

Între orele 10.00 și 13.00, procurarea de alimente și materiale necesare va fi rezervată persoanelor de peste 65 de ani.

Pentru ieșirea de la domiciliu, din localitățile carantinate sau intrarea în ele, există excepții care vor fi anunțate și care permit activittea profesională, asistența medicală ce nu poate fi amânată, cumpărarea alimentelor. Asta se va face pe paza declarației pe propria răspundere”, a mai spus Raed Arafat.

Totodată, în perioada de carantină, autoritățile au luat decizia ca activitățile religioase să se desfășoareîn spații deschise.

La sfârșitul celor 14 zile de carantină, care încep din 16 noiembrie, se va face o nouă evaluare a situației, iar autoritățile vor lua noi decizii, mai precizat șeful DSU.

În acest context, Raed Arafat a făcut din nou apel la populație să respecte regulile stabilite pentru a limita răspândirea virusului.

„Rugămintea noastră este colaborarea și înțelegerea necesității acestor măsuri. Sunt extrem de necesare pentru a limita răspândirea virusului, a scădea incidența și a reduce impactul major care există pe sectorul sanitar, la acest moment”, a mai spus șeful DSU.

”Colegii de la Spitalul Militar, astăzi suplimentează cu încă cinci paturi locurile din spital, iar până se suplimentează locurile, trei pacienți de terapie intensivă urmează să plece la Târgu Mureș, unde există locuri libere, în aces moment, și unde, de mâine se va suplimenta cu încă 10 paturi de ATI”, adăugat Arafat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”
20:59 - Diana Șoșoacă: “George Simion este cu PSD-ul de când am intrat în Parlamentul României”. Ce i-a spus liderul AUR înainte cu o săptămână să o dea afară din partid (VIDEO)
20:45 - Diana Șoșoacă: L-au vrut pe Simion pe post de Dăncilă cu Iohannis (VIDEO)
20:31 - Fostul primar din Ploiești, Andrei Volosevici, a fost reținut în ultima zi de mandat. Pentru ce este acuzat
20:31 - Oana Roman, atac dur la adresa persoanelor care o jignesc pe Alina Ceușan. „Nu suntem cu nimic mai presus dacă…”
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta