Mortalitatea în secțiile ATI din România, mai mică decât în Germania. Medic militar: 79 de pacienți cu forme severe ale COVID-19, internați până acum în Spitalul ROL 2. 17 dintre ei au decedat

Mortalitatea în secțiile ATI din România, mai mică decât în Germania. Medic militar: 79 de pacienți cu forme severe ale COVID-19, internați până acum în Spitalul ROL 2. 17 dintre ei au decedat
Foto: mapn.ro

În ultimele trei luni, în secția de terapie intensivă a Spitalului ROL2 de la Institutul Ana Aslan din București au fost internați 79 de pacienți cu forme severe ale COVID-19, 17 dintre aceștia pierzându-și viața, a precizat col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci, într-un interviu publicat de Ministerul Aprării Naționale. Este vorba despre o rată a mortalității de peste 20%, în condițiile în care, la nivel național, aceasta se apropie de 50%.

Medic militar: 79 de pacienți cu forme grave ale COVID-19 au fost internați până acum în secția ATI a Spitalului ROL2. 17 dintre ei au murit

”În ceea ce privește statistica activității secției ATI ROL 2, în perioada 30 aprilie – 30 iulie, putem pune la dispoziție următoarele cifre care arată indicatorii de performanță medicală, indicatori analizați comparativ cu cei raportați de secțiile de profil din întreaga lume: 79 pacienți cu forme severe – critice, cu o rată a mortalității de 21,5% (17 decese). Rata mortalității în secțiile ATI din România este de aproximativ 45-47%, în Germania 53%.

Toți pacienții au beneficiat de terapie antivirală, tratament cu plasmă convalescentă (8 pacienți), terapie intensivă de suport pentru difuncții multiple de organe (ventilație mecanică – 52 de pacienți, suport hemodinamic, tehnici de epurare renală etc. S-au realizat aproximativ 40 consulturi interdisciplinare: imagistică, chirurgie generală, cardiologie, ORL (pacienți traheostomizați), gastroenterologie (endoscopii digestive), pneumologie (bronhoscopii)”, a explicat medicul Dan Corneci.

Mortalitatea în secțiile ATI din România, mai mică decât în Germania

Totodată, acesta a explicat că în secția de ATI a Spitalului Militar ROL 2 sunt tratați pacienți care au afecțiuni asociate COVID-19 și pentru terapia cărora este nevoie de intervenția mai multor specialiști.

”Activitatea medicală în Secția Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfășoară pe foarte multe paliere și direcții, nu rezidă doar în tratamentul insuficienței respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate, unele preexistente episodului acut și care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2.

În consecință, avem de-a face cu pacienți care necesită colaborare multidisciplinară și abordare în echipă, alături de colegi cardiologi, neurologi, ORL-iști, chirurgi generaliști, pneumologi, gastroenterologi și, nu în ultimul rând, specialiști în radiologie și imagistică medicală”, a mai spus col.medic Dan Corneci.

Secția ATI ROL 2, amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan, a fost reconfigurată, iar în acest moment ”dispune de 23 de paturi (16 paturi în zona roșie și șapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive”, a mai precizat medicul.

În ceea ce privește personalul medical care lucrează în această secție, acesta este organizat în patru nuclee, fiecare nucleu fiind format din 3 medici specialiști/primari ATI, 12 asistenți medicali din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, precum și din patru medici rezidenți.

Acest mod de organizare a cadrelor medicale permite rotația și recuperarea personalului, precum și asigurarea contunuității activității Spitalului Militar.

Situația cazurilor de COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate cu coronavirus încă 823 de persoane, iar 19 pacienți cuCOVID-19au murit. Astfel, bilanțul epidemiei a ajuns la 54.009 de infectări și 2.432 decese. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați în acest moment 419 de oameni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card