Monica Anisie: Ministerul Educaţiei pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru peste 1.100 de licee, pe lângă cele 250.000 de tablete destinate elevilor

Monica Anisie: Ministerul Educaţiei pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru peste 1.100 de licee, pe lângă cele 250.000 de tablete destinate elevilor
Foto: Inquam Photos / George Călin

Monica Anisie a anunțat, miercuri seară, că ministerul pe care îl conduce, cel al Educației, pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri ce vor fi distribuite în peste 1.100 de licee. Acestea li se vor adăuga celor 250.000 de tablete destinate elevilor din mediile defavorizate. Precizările ministrului liberal vin în aceeași zi în care președintele Klaus Iohannis a declarat că noul an școlar preuniversitar va începe de la 14 septembrie, iar învățământul online e menit să suplinească în zonele în care nu se vor putea ține cursurile fizic, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus. Decizia privind forma de învățământ va fi luată pentru fiecare școală în parte, în funcție de evoluția epidemiologică din zona respectivă și în baza a trei scenarii prestabilite. În acest context, există temerea că prăpastia dintre mediul urban și cel rural va crește și mai mult, iar copiii din zonele defavorizate, fix ei vor avea cel mai mult de suferit.

Monica Anisie: Guvernul a alocat banii pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete, iar Ministerul Educaţiei pregăteşte cumpărarea a 74.000 de laptopuri

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că Guvernul a alocat banii necesari achiziţionarea a 250.000 de tablete pentru copiii din mediile defavorizate, ele urmând să ajungă până pe 10 septembrie. Pe lângă acestea, Ministerul Educaţiei pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru peste 1.100 de licee. Anisie a mai precizat că mai mulți primari din țară au cumpărat, la rândul lor, tablete pentru copii, astfel încât învățământul online, acolo unde nu se poate desfășura fizic, să aibă loc în condiții optime de la 14 septembrie.

„Guvernul a alocat banii necesari pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete, tocmai pentru acei copii din mediile defavorizate. Aşteptăm ca achiziţia să fie definitivată de către Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate. Foarte mulţi primari au achiziţionat echipamente electronice pentru copii. De exemplu, la Cluj au fost cumpărate tablete pentru toţi elevii. În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru peste 1.100 de licee”, a declarat ministrul Anisie, pentru Antena 3.

Aceasta a precizat că termenul de livrare prevăzut în caietul de sarcini în cazul tabetelor este de 10 septembrie.

Ministrul a mai susținut că operatorii care trebuie să livreze bunurile trebuie să se asigure și de conexiunea la internet.

Noul an școlar va începe în data de 14 septembrie. Cum se vor desfășura orele

Miercuri, în urma unei ședințe la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar până atunci Guvernul va lua măsurile necesare pentru care orele să se desfășoare în deplină siguranță sanitară, chiar și în contextul epidemiei de coronavirus.

Iohannis a precizat că orele se vor ține online, în zonele în care numărul prea mare de infectări cu coronavirus nu va permite prezența fizică a elevilor în clase. Decizia efectivă privind modul de organizare a orelor va fi luată la nivel local, pentru fiecare școală în parte. Aceasta se poate schimba în funcție de evoluția epidemiologică din zona respectivă.

Președintele a dat asigurări că Guvernul va lua măsuri pentru ca elevii să aibă mijloacele necesare pentru învățământul online, iar cadrele didactice să fie și ele pregătite.

„Dacă se întâmplă să avem foarte multe cazuri când va începe școala, evident că vom amâna începerea anului școlar. Dar doar dacă specialiștii spun că nu se mai poate”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`