Monica Anisie, despre sistemul hibrid de învățământ și împărțirea claselor. Condițiile în care părinții pot opta pentru școala exclusiv online

Monica Anisie, despre sistemul hibrid de învățământ și împărțirea claselor. Condițiile în care părinții pot opta pentru școala exclusiv online
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că fiecare școală va decide pentru ea dacă are sălile suficient de mari încât să fie respectată distanțarea fizică de un metru între elevi. Dacă acest lucru este posibil, atunci împărțirea claselor nu este obligatorie. A mai spus, de asemenea, că în sistemul hibrid de învățământ, clasele se împart și jumătate dintre elevi vin la școală, cealaltă jumătate face cursuri online, apoi rolurile se inversează. Elevii cu boli cronice sau care au în familie persoane din categoriile de risc pot face școala exclusiv online, dar doar aceștia. Părinții lor vor trebui să facă dovada cu o adeverință de la medicul de familie. Copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă, astfel că profesorul nu va trebui să țină ora de două ori.

Monica Anisie, despre sistemul hibrid de învățământ

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că în cazul școlilor care adoptă sistemul hibrid de învățământ, clasele se împart și jumătate dintre elevi vin la clasă, cealaltă jumătate face cursuri online, apoi rolurile se inversează. Specialiștii recomandă ca rotația să se facă la două săptămâni, ca să se scurgă acea perioadă de izolare, în cazul în care un elev e bolnav. Copiii care stau acasă vor urmări orele live, pe platforme, astfel încât profesorul să nu fie nevoit să susțină de două ori același curs.

„Transmisia se face din școală. Deci, în clasă, profesorul intră, intră pe platformă, se conectează și elevii care sunt acasă și urmăresc live ce se întâmplă în clasă. Deci, profesorul își desfășoară ora normal, cu elevii din clasă, și urmăresc lecția respectivă și cei de acasă”, a precizat Monica Anisie. „De cele mai multe ori, și elevii pot face lucrul acesta (conectarea la platformă a profesorului pe care îl așteaptă la oră – n.r.)” pentru a economisi timp, a explicat ministrul Educației, pentru Digi24.

Condițiile în care se poate face școală exclusiv online. Explicațiile Monicăi Anisie

Anisie a mai afirmat că elevii cu boli cronice sau care au în familie persoane din categoriile de risc pot face școala exclusiv online, dar părinții lor trebuie să facă dovada cu o adeverință de la medicul de familie.

„Este suficient (părintele) să anunțe școala că are un caz de îmbolnăvire în familie și să prezinte un document în acest sens, pentru că există posibilitatea ca fiecare să aleagă varianta statului acasă, însă Ministerul Sănătății a prevăzut acest lucru, că vor putea desfășura activitățile educaționale în sistem online. Prin urmare, școala trebuie să asigure posibilitatea de a continua învățarea de acasă”, a mai afirmat Anisie, pentru Digi24.

Ministrul Educației a mai declarat că părinții nu vor putea opta pentru școala exclusiv online, indiferent de contextul epidemiologic din familie: „Cei care vor să își țină copiii acasă, fără să aibă în familie persoane din categorii de risc, nu au însă această opțiune, conform normelor existente în prezent”.

Monica Anisie, despre asigurarea distanțării fizice în școli și angajarea de noi profesori

Potrivit ministrului, clasele nu trebuie împărțite obligatoriu. Oganizația Mondială a Sănătății nu mai recomandă o distanțare fizică de doi metri, ci doar de un metru, prin urmare, dacă clasele sunt suficient de mari încât această distanță să fie respectată cu prezența fizică a tuturor elevilor, atunci rămâne decizia la nivel de unitate de învățământ.

Anisie a mai afirmat că Ministerul pe care îl conduce va pune la dispoziția profesorilor niște repere metodologice pentru a-i ajuta să recupereze decalajele de învățare. Totuși, ea a precizat că, din discuțiile pe care le-a avut până acum cu cadrele didactice, acestea i-au spus că au reușit să predea 90% din materie.

Întrebată dacă își propune să angajeze mai mulți oameni în sistem, Monica Anisie a dat vina pe Parlament: „Sunt două săptămâni de când am trecut în Guvern un proiect de lege şi am cerut procedură de urgenţă pentru a trece proiectul prin Parlament. Însă nu s-a discutat încă. Sper că responsabilitatea parlamentarilor este una majoră şi vor discuta acest proiect de lege şi să avem posibilitatea să organizăm concursuri pentru personalul didactic şi pentru personalul nedidactic”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`