Ministrul Educației, Monica Anisie, despre posibilitatea anulării examenelor: „Sunt voci care susţin acest lucru și voci care susțin că nu trebuie să renunțăm la examene”

Ministrul Educației, Monica Anisie, despre posibilitatea anulării examenelor: Sunt voci care susţin acest lucru și voci care susțin că nu trebuie să renunțăm la examene

Mai multe voci au susținut, în contextul pandemieid e COVID-19 și al desfășurării cursurilor școlare la distanță, că examenele de Capacitate și Bacalaureatul ar trebui să fie anulate și înlocuite cu mediile de sfârșit de an. În acest context, ministrul Educației Monica Anisie, a explicat faptul că în România s-a stabilit susținerea acestor examene, în condițiile în care există părinţi care susţin că nu trebuie să se renunţe la aceste examene.

„Sunt voci care susţin acest lucruşi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale. Am primit, la minister, numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la evaluarea naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine evaluarea naţională sunt avantajaţi, nu pe baza mediilor din 5-8, dar ca să răspundem categoric trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Aceatsa a precizat că Examenul de Evaluare naţională va începe pe 15 iunie, iar cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Ea a explicat că în acest an, elementul de noutate va fi reprezentat de schimbările apărute la examenele de certificare a competenţelor profesionale

„Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale. Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a spus Monica Anisie la Digi24.

Președintele Klaus Iohannis anunță că elevii nu vor reveni în clase până la sfârșitul anului școlar

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar se va termina pe 12 iunie, așa cum e programat, dar elevii nu vor mai reveni fizic la ore. Totuși, elevii din clasele terminale vor fi exceptați de la această regulă, urmând să revină la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti înainte de examenele naționale.

„ Nu putem vorbi în niciun fel de relaxare sau încetinire a acestei epidemii. Dar trebuie să ținem cont și de anumite lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere, două riscuri mari: copiii să ducă boala la școală și de la școală, acasă. Am dorit și să știm ce fac alte țări. Unele nu mai vor să redeschidă școlile, unele situația încă e în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă unde s-au deschis experimental. În Franța s-a deschis într-o regiune. După câteva zile, zeci de elevi și profesori au fost confirmați. Unii profesori au ajuns la ATI. S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea, grădinițele școlile și universitățile să nu se mai deschidă în acest an. Orele vor fi continuate online. Elevul, studentul nu se va întoarce FIZIC la ore. Școlile nu se vor mai redeschide în acest an școlar”, declara președintele Iohannis.

Anul școlar, afectat de epidemia de coronavirus

România e în stare e urgență din 16 martie, din cauza epidemiei de coronavirus. La jumătatea lunii aprilie, această stare a fost prelungită cu încă o lună prin decret prezidențial. Ea ar urma să fie ridicată de la jumătatea lunii mai, când primelemăsuri de relaxarea restricțiilor vor intra în vigoare.

Din 11 martie, școlile au fost închise și, de atunci, orele s-au ținut online.

Inițial, ministrul Educației, Monica Anisie, a susținut că la nivelul Ministerului e preconizatăredeschiderea școlilordupă ridicarea stării de urgență. În aceeași zi, însă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a arătatscepticcă acest lucru se va întâmpla.

Recent, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență,a subliniatcă nici nu se pune problema ca școlile să fie deschise atât de curând.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloaie vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)