Model declarație pe propria răspundere. Când trebuie să o completăm după intrarea în vigoare a noilor restricții decise de Guvern

Model declarație pe propria răspundere. Când trebuie să o completăm după intrarea în vigoare a noilor restricții decise de Guvern
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a aprobat, joi, noile restricții menite să limiteze răspândirea coronavirusului. Astfel, unde rata de infectare e de peste 4 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, circulația va fi permisă doar până la ora 20.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, iar activitatea operatorilor economici va fi permisă doar până la ora 18.00. În localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 depășește 7,4 la mia de locuitori, măsurile vor fi valabile şi în timpul săptămânii. În rest, rămâne în vigoare restricția pentru intervalul 22.00 – 05.00. În acest context, au fost publicate noi modele de declarații pe propria răspundere.

UPDATE, 26 martie, ora 14.45:Premierul Florin Cîţu a anunțat că Hotărârea de Guvern privind noile restricții anti-COVID-19 va fi publicată vineri în Monitorul Oficial, dar măsurile vor intra în vigoare începând de duminică, pentru ca operatorii economici să se poată pregăti.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Modele de declarație pe propria, după introducerea de noi restricții anti-COVID

Persoanele care trebuie să se deplaseze în intervalele în care e interzisă circulația trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere. Declarația poate fi scrisă și de mână, dar urmând modelul oficial.

Modelul declarației pe propria răspundere pentru deplasările în intervalul 22.00 – 05.00 poate fi descărcat de AICI, iar adeverința de angajator de AICI.

Modelul declarației pe propria răspundere când rata de infectare depășește 4, respectă 7,5 la mie poate fi descărcat de AICI, iar adeverința de angajator de AICI.

Motivele pentru care e permisă deplasarea în aceste intervale:

  • În interes profesional.
  • Asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță (inclusiv vaccinare)
  • Achiziționarea de medicamente
  • Îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități
  • Deces al unui membru al familiei

Hotărârea de Guvern adoptată în şedinţa de joi nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. E nevoie de publicare pentru ca măsurile să intre în vigoare.

Raed Arafat, despre noile restricții anti-COVID-19

Noile restricții au fost impuse în contextul în care România, asemenea altor state, se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus. Acestea au fost decise în cadrul unei ședințe de Guvern de joi, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. La finalul ședinței, ele au fost explicate într-o conferință de presă de către secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru SItuații de Urgență.

„Unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică circulaţia să fie permisă până la orele 20.00, iar la operatorii economici, activitatea să fie permisă până la ora 18.00. Revenirea asupra acestei măsuri se face când incidenţa scade sub 3,5 la mie.

Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, atunci circulaţia va fi permisă până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea până la ora 18.00, tot pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie”, a declarat Raed Arafat.

Cum se calculează rata de infectare cu coronavirus

În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a explicat modul în care se calculează rata de infectare cu coronavirus.

„Modul de calcul a incidenței este tot la 14 zile, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate. Durează întotdeauna 48 de ore, cu aproximație, ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un județ sau altul. Diferența nu este fenomenală, diferența este una care întârzie, la un moment dat, adoptarea unor măsuri. Poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. Dacă ne uităm la săptămâna aceasta, atunci diferența este undeva la 2 zile”, a declarat Vlad Voiculescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie