Ministrul Economiei, Virgil Popescu: „Mă aștept ca îl luna iunie producția de măști să crească tot mai mult spre 30 de milioane”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu: Mă aștept ca îl luna iunie producția de măști să crească tot mai mult spre 30 de milioane
Foto: gov.ro

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat joi seara la emisiunea „Dosar de politician” că România nu poate să asigure încă din producția internă necesarul de măști, prin urmare trebuie să ne bazăm în continuare pe importuri.

„Suntem conștienți că necesarul de măști va crește, deci trebie să ne obișnuim cu purtatul măștii. Cred că până nu vom avea un vaccin sau tratament nu cred că vom scăpa de această pandemie. În momentul de față în România se produc, în luna mai, toate companiile care și-au adaptat cabacitatea de fabricare, în jur de 20 milioane de măști. Evident este o creștere mare de la 0 la 20 milioane dar nu este suficient. Mă aștept ca îl luna iunie producția să crească tot mai mult spre 30 de milioane. Nu vom asigura din producția internă pentru români. De aceea trebuie importuri. Ne dorim ca oferta să fie mai mare decât cererea pentru că nu vreau să văd prețuri mari. Vreau să fie prețul maxim în jur de 2 lei. Sunt un pic dezamăgit de distribuitorii din farmacii, acolo prețurile sunt mai mari și nu înțeleg de ce vor scoate profit cu măștile”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Acesta a precizat că nu se pune în discuție plafonarea prețului la măști de protecție, declarând totodată că unele prețuri la măștile comercializate în farmacii nu sunt justificate.

„Nu cred că este nevie de plafonarea prețurilor, având în vedere că în toate magazinele mari se găsesc măști și online în jurul prețului acesta. Faptul că în farmacii e mai scumpă e o problemă care îi va face pe oameni să nu mai intre în farmacii să cumpere măști. Cred că piața se va regla. Își vor da seama că nu are rost să pună un adaos la preț. Nu se face profit din mască. Sunt și farmacii care sunt și cu prețuri mai mici, este adevărat.

Cert este că producția românească nu acoperă nevoia, dar și prețurile la măștile din import sunt de sub 2 lei. Deci nu ar trebui să existe diferențe mari.”, a mai precizat ministrul Economiei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Peste 2 milioane de români vor primi măști de protecție

Acest anunț are loc în contextul în care ministrul Sănătîții, Nelu Tătaru,a anunțat că peste 2milioane de români din categoriile defavorizate vor primi gratuit câte 50 măști de protecțiefiecare. Guvernul Orban a adoptat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență în acest sens.

Premierul României aprecizase în debutul ședinței de Guvern că procedura de distribuire a măștilora fost îngreunatăde modificările pe care le-a adus Parlamentul.

Instituirea stăriide alertă în România

Guvernul PNL a aprobat luni Hotărârea privind instituirea stării de alertă, menit să ofere autorităților instrumentele pentru combaterea răspândirii cazurilor deCOVID-19pe teritoriul României, după ce, începând cu data de 15 mai a încetat starea de urgență.

Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu 18 mai, pe o durată de 30 de zile. Marți, PSD a anunțat prin vocea președintelui interimar, Marcel Ciolacu, faptul că va vota ”pentru”. Cu toate acestea, în comisiile de specialitatePSD a introdus unele amendamente, votate miercuri în Parlament.

Unul dintre amendamente se referă la faptul că autoritățile locale sunt cele care pot numi, suspenda sau demite persoanele ce dețin funcții de conducere în unitățile medicale din subordinea lor.

Un alt articol introdus de PSD obligă Guvernul PNL ca, prin ministerul Sănătății, să pună la dispoziția autorităților locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie