Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, despre seceta catastrofală din România: N-a mai fost de 50-60 de ani așa cum este acum

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, despre seceta catastrofală din România: N-a mai fost de 50-60 de ani așa cum este acum

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, este de părere că sectorul agricol trece prin cea mai gravă secetă din ultimii 50-60 de ani. În acest context, ministrul Adrian Oros a precizat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că seceta se suprapune ăeste criza COVID-19.

„E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a afirmat Adrian Oros.

Nu mai puțin de 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de seceta fără precedent

Ministrul a mai spus că până acum sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă.

„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni – încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (…)

Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a adăugat Adrian Oros.

Avertismentul transmis de fermieri și de producători

Despre efectele dezastruase ale secetei asupra sectorului agricol, au atras atenția, la rândul lor, fermieriişi producătorii de alimente din România. Aceștiasusțin faptul că preţul produselor de panificaţie ar putea să crească cu peste 25% în următoarea lună și atrag atenția căseceta fără precedentşi pandemia de COVID-19 au afectat grav culturile agricole pe suprafeţe ce depăşesc 3 milioane de ha.

Totodată, potrivit acestora redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, menționează sursa citată.

În acest context aceștia cer intervenția Guvernului pentru a lua o serie de măsuri menite să salveze agricultura din acest an. Potrivit unui comunicat de presă al Sindalimenta, fermierii și producătorii cer urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul porc în condițiile în care România importă peste 80% din necesarul de carne de porc.

De asemenea se cere urgentarea finanţarea înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul pasăre, sector în care România importă 95% din pui din Polonia, iar riscul infestării cu gripă aviară şi salmonela este iminent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`