Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a aprobat extinderea campaniei de vaccinare antigripală anuală a Ministerului Sănătății pentru toate grupele populaționale, fără a mai exista o prioritizare la vaccinare impusă de grupele de risc, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri.
„Este necesar ca vaccinarea antigripală să continue și în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esențială. Riscurile de co-infecție COVID cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat științific. Extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populație”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Reprezentanții instituției reamintesc că, în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
„Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă celor care doresc vaccinul să îl solicite gratuit medicilor de familie.De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii”, se mai arată în comunicatul emis miercuri de Ministerul Sănătății.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în 27 decembrie, când serul de la Pfizer și BioNTech era administrat în premieră pe teritoriul României. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă și membră a echipei care a preluat primul caz infecție cu SARS-CoV-2 confirmat pe teritoriul țării noastre. Între timp, numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 la nivel național a trecut de 154.000, după cum arată datele înregistrate până miercuri, 13 ianuarie, ora 17.
„Ieri, m-am asigurat că vom mai lua încă opt milioane de vaccinuri. În septembrie, obiectivul meu este de avea 10.400.000 de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă aproape 70% din ceea ce ne-am dori și să putem să scăpăm de pandemie. Pentru mine, vaccinarea este o prioritate. Merge bine până acum, va merge și mai bine și veți vedea. Nu am nicio problemă aici”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu, care a anunțat că se va vaccina public sâmbătă.
Etapa a II-a din campania națională de vaccinare anti-COVID-19 începe vineri, 15 ianuarie, ziua în care se va vaccina și Președintele României, Klaus Iohannis.
„Nu am dorit nici eu, nici premierul, ca să zic așa, în ghilimele, să ne băgăm în față. Ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri, în 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului din învățământ, a persoanelor peste 65 de ani și a persoanelor cu comorbidități, cu boli cronice, dar și a personalului numit esențial, de exemplu: Administrația Prezidențială, Guvernul și așa mai departe. Şi, pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public, vineri, pe 15 ianuarie”, a spus șeful statului, în conferința de presă de marți seară.