Ministerul Sănătății: Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică, cunoscută ca un factor de risc pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2

Ministerul Sănătății: Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică, cunoscută ca un factor de risc pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2
foto: Pixabay

Ministerul Sănătății a precizat sâmbătă, 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, că este de părere că programul național curativ de diabet trebuie regândit și îmbunătățit pentru a răspunde nevoilor pacienților.

Ministerul Sănătății, comunicat de presă de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

Conform sursei citate, „Ziua Mondială a Diabetului reprezintă un prilej de conștientizare a populației cu privire la această afecțiune și la importanța prevenției.Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică cunoscută ca un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu SARS-CoV-2. Acesta poate fi semnificativ redus prin gestionarea factorilor de risc. O importanță majoră pentru îndeplinirea acestui obiectiv o reprezintă echipa medicală care monitorizează și tratează pacientul. Rolul asistentului medical specializat în diabet și educație terapeutică este important pentru îndrumarea persoanele cu diabet şi familiile acestora ca să înţeleagă şi să gestioneze cât mai corect boala”.

„Ministerul Sănătăţii consideră că programul național curativ de diabet trebuie regândit și îmbunătățit pentru a răspunde nevoilor pacienților.De asemenea, se intenționează dezvoltatea unei serii de campanii care să urmărească creșterea nivelului de conștientizare a diabetului zaharat tip 2 și a gravității consecințelor sale, astfel încât populația să fie mult mai atentă la schimbările stilului de viață”, se mai arată în același comunicat.

Studiu: Risc dublu de deces pentru pacienții cu diabet,în cazul infectării cu SARS-CoV2

Diabetul dublează riscul de deces în cazul infectării cu noul coronavirus, arată un studiu publicat recent în revista medicală „The Lancet”. Chiar și așa, în emisiunea „Se întâmplă acum!”, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat că, deși diabetul este un factor de risc important, „pe primul loc la comorbidități în România, nu estediabetul, ci sunt bolile cardiovasculare, ca factori de risc”.

„Diabetul este un factor de risc. Prima întrebarepe care o punem cândavem astfelde paciențiinfectațicu SARS-COV-2, este dacă arediabet. A doua miscare este săvedem cat este glicemia ca saștim cum putem săabordam aceștipacienți, pentru că majoritatea necesită administrarea unui medicament corticosteroid care asociază creșterea glicemiei. Se știe cădiabetul este o boală care afectează foarte mult această planetă, că atunci când comportamentul față de viață și stilul de viață nu este adecvat și exista și un teren, acestdiabetpoate să apară, nu sunt date suplinitoare.În urma analizei pe care a făcut-o INSP-ul, pe primul loc la comorbidități în România, nu estediabetul, ci sunt bolile cardiovasculare, ca factori de risc. Diabetul este unul dintre factorii de risc cunoscuți, dar din păcate, pacienții noștri, cei care sau prăpădit, în general, s-au prăpădit din cauza bolilor cardiovasculare. Lumea trebuie să înțeleagă ca dacă nu ne păzim noi pe noi înșine și ne lovește SARS-COV-2, atunci avem un risc potential sa facem o formă severă și să trebuiască să fim asistați su ventilați mecanic și de acolo nu se mai știe, pentru că fiecare reacționează după propria sa figură”,a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`