Ministerul Sănătății, despre Spitalul Foișor: Transformarea în unitate COVID, decisă pentru că spitalul avea 26 de paturi ATI, 6 medici și doar 3 pacienți. La ora 19, managerul nu întocmise documentele necesare. Modul cum a decurs evacuarea, regretabil

Ministerul Sănătății, despre Spitalul Foișor: Transformarea în unitate COVID, decisă pentru că spitalul avea 26 de paturi ATI, 6 medici și doar 3 pacienți. La ora 19, managerul nu întocmise documentele necesare. Modul cum a decurs evacuarea, regretabil
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează, într-un comunicat transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că decizia de transformare a Spitalului de Ortopedie Foișor din Capitală în unitate COVID a fost luată pentru că acest spital ”are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI”. Totul în contextul în care, ”de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”. Ministerul dă vina pe conducerea spitalului pentru întârzierea transferului pacienților, o situație pe care o califică drept ”regretabilă”.

Precizările Ministerului Sănătății despre transformarea Spitalului Foișor în unitate COVID

”Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.

Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.

Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie”, se arată în comunicatul citat.

Cine a coordonatprocesul de evacuare a pacienților

Reprezentanții Ministerului Sănătății explică și cine a coordonat procesul de evacuare a pacienților și de ce întreaga operațiune a început abia în cursul serii.

”Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București.

Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.

La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.

Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, mai transmite Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește unitățile medicale în care au fost tranferați pacienții de la Spitalul Foișor, instituția guvernamentală face urmăroarele precizări: ”În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu”.

”Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță”, se mai menționează în comunicat.

Ministerul Sănătății va solicita o analiză pentru modul în care s-a desfășurat intervenția

Totodată, Ministerul anunță că va cere o analiză a modului în care s-a desfășurat intervenția.

”Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor.

Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor.

Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății, despre situația de la Spitalul Foișor

Urmăriți B1TV.ro și pe
`