Mesajul Patriarhiei Române, după ce Guvernul a anunțat reluarea slujbelor în interiorul bisericilor: BOR va respecta exemplar regulile de natură sanitară

Mesajul Patriarhiei Române, după ce Guvernul a anunțat reluarea slujbelor în interiorul bisericilor: BOR va respecta exemplar regulile de natură sanitară
Foto: basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română (BOR) va respecta normele sanitare și le va reitera constant în recomandările pe care le face credincioșilor, a precizat Patriarhia Română după ce Guvernul a anunțat reluarea slujbelor în interiorul lăcașelor de cult, cu respectarea regulilor de igienă și distanțare socială și cu participiarea unui număr limitat de persoane. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române transmite că decizia autorităților de a permite reluarea ceremoniilor religioase în interiorul bisericilor este una ”integral justificată”. Autoritățile au decis în luna martie, în contextul stării de urgență instituită în România pe fondul pandemiei de coronavirus, ca slujbele religioase să fie oficiate fără participarea enoriașilor și să fie transmise prin intermediul mass-media sau online. Ulterior, odată cu intrarea în starea de alertă, credincioșii au avut permisiunea de a asista la slujbe, care au putut fi oficiate doar în exteriorul lăcașelor de cult.

Patriarhul Daniel, după ce Guvernul a anunțat că slujbele religioase pot avea loc și în interiorul bisericilor

”Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare.

Ca și până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioșilor săi”, a transmis Patriarhia Română printr-un comunicat de presă, citat de Știripesurse.ro.

Totodată, reprezentanții Patriarhiei Române subliniază că este important ca românii să se întoarcă, treptat, la normalitatea vieții sociale.

”Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale. Acest lucru ne privește pe fiecare în parte și ne solicită responsabilitatea personală. Credința autentică civilizează, rodește atenție morală, grijă și respect față de celălalt. De aceea, credința onorează în cel mai înalt grad. Ca și respectarea ei”, se mai arată în comunicatul de presă al Patriarhiei Române.

Premierul Ludovic Orban: Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern de marți, că autoritățile au decis să permită reluarea slujbelor în interiorul bisericilor, însă cu respectarea unor reguli care să limiteze răspândirea noului coronavirus.

”Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Aici aș vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente pentru botezuri, căsătorii, cu un număr limitat de persoane la nivelul familiilor. De asemenea, bisericile nu au fost închise, deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul”, a spus Ludovic Orban, precizând că slujbele se vor oficia în biserici cu respectarea normelor sanitare și de distanțare socială și cu participarea unui număr limitat de enoriași, care sunt obligați să poarte măști de protecție. Prin urmare, acestea vor avea loc în continuare atât în interiorul, cât și în exteriorul lăcașelor de cult.

La finalul lunii martie, în plină stare de urgență, autoritățile au decis, prin Ordonanța Militară nr. 2, că slujbele cu caracter privat pot avea loc în biserici doar cu participarea a cel mult opt persoane, iar celelalte ceremonii religioase se oficiază doar de preoți, fără prezența enoriașilor.

„Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora. (…) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”, se arăta în Ordonanța Militară nr. 2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`