Ziua şi recordul negativ pentru România. Ultimul raport publicat de Grupul de Comunicare Strategică ne pune serios pe gânduri. 614 români au fost testaţi pozitiv în ultimele 24 de ore, un nou record absolut de la izbucnirea pandemiei. De asemenea, cu datele publicate astăzi, România a ajuns la 30.789 de cazuri de Covid-19. Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat pentru B1 TV că, dacă numărul de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 va crește în același ritm, se va ajunge la trierea pacienților care vor fi salvați în spitale.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Din păcate, numărul de cazuri crește pe zi ce trece și ne așteptăm să crească în continuare. Problema este că la la un moment dat numărul de cazuri va depăși capacitatea spitaleor din țara noastră și a secțiilor de terapie intensivă. Atunci vom avea o problemă.
Eu fac din nou un apel la populație să înțeleagă că există virusul și că, dacă nu se respectă regulile, vom avea o problemă foarte serioasă de sănătate publică.
Nu știu dacă vom ajunge în stare de urgență sau nu, nu cred că ar fi necesar, dacă la nivelul diferitelor colectivități se respectă regulile”, a afirmat medicul timișorean.
Cu privire la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, Musta a spus că aici s-a deschis o secție și pentru pacienții non-Covid, pentru a se putea asigura asistență medicală de specialitate și acestora.
Totodată, acesta a precizat că secția Covid-19 de la spitalul unde își desfășoară activitatea se apropie de capacitatea maximă.
Ținând cont de faptul că cele trei reguli de bază pentru limitarea răspânditii noului coronavirus, distanțarea fizică, igiena mâinilor și purtarea măștii de protecție, sunt ignorate, medicul Virgil Musta spune că cel mai negru scenariu pe care l-am putea trăi în perioada următoare este trierea pacienților în spitale.
“Riscul este să ajungem în situația Italiei, Franței, Spaniei. Pacienții nu au mai avut locuri să se interneze în spitale. Numărul este limitat. Cei care vor fi în stare gravă, vor fi trimiși la domiciliu, pentru că nu vom avea locuri în spitale. Cu riscul de a deceda la domiciliu. Foarte probabil să ajungem la situația ‘primul venit, primul servit’ pentru că în continuare nu putem externa un pacient care este grav sau în formă severă, pentru a primi altul în stare gravă. Evaluarea va fi foarte dificilă de făcut”, a spus pentru B1 TV medicul Virgil Musta.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că 614cazuri noi deCOVID-19au fost confirmate în ultimele 24 de ore din 13.179 de teste, ducând bilanțul total al îmbolnăvirilor depistate la nivel național la 30.789, la un număr total de 809.663 de teste prelucrate. Astfel, România înregistrează cea mai neagră zi de la debutul pandemiei decoronavirus, în condițiile în care până acum ultimele recorduri zilnice erau reprezentate decele 555 de miercuri, respectiv decele 523 din 11 aprilie.
Potrivit celui mai recent bilanț, din numărul total de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2,22.574 au fost externate, dintre care 20.969 vindecate și 1.605 de asimptomatice, externate la 10 zile după depistare,1.834 au decedat și 240 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară.
În acest context, președintele Klaus Iohannis a susținuto declarație de presă, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a trasun semnal de alarmăcu privire la efectele deciziei CCR privind carantinarea și izolarea.