Medicii cercetează dacă noul coronavirus provoacă diabet, în urma cazurilor în creştere de acest fel

Medicii cercetează dacă noul coronavirus provoacă diabet, în urma cazurilor în creştere de acest fel
Foto: gazetadedimineata.ro

Mai mulți experți în sănătate sunt convinşi că noul coronavirus poate provoca diabet, chiar şi la adulţi şi copii care nu prezintă factorii de risc tradiţionali, în urma mai multor cazuri de acest fel.

Medicii din întreaga lume cercetează dacă SARS-CoV-2 provoacă diabet

Mario Buelna, un tată tânăr din SUA, în vârstă de 28 de ani, a făcut febră şi a avut probleme de respiraţie în luna iunie. Ulterior acesta a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Câteva săptămâni mai târziu, după ce părea să se fi recuperat, s-a simțit slăbit şi a început să verse. La începutul lui august, acesta a leşinat în locuinţa sa din Mesa, Arizona.

Paramedicii l-au transportat la un spital din apropiere, unde medicii l-au tratat la terapie intensivă, după ce l-au salvat din comă. Aceştia i-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor, diabet de tip 1, l-a uimit şi înspăimântat. El nu suferea anterior de această boală.

„Covid a declanșat-o”, a spus Buelna că i-au transmis medicii, conform Reuters.

Cazul lui Buelna și cazuri similare reflectă o nouă îngrijorare cu privire la relația periculoasă dintre diabet și SARS-CoV-2, care este studiată de medici și oameni de știință din întreaga lume. Mulți experți sunt convinși că noul coronavirus poate declanșa apariția diabetului chiar și la unii adulți și copii care nu au factorii de risc tradiționali.

Este deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces dacă contractă Covid-19. În iulie, oficialii din domeniul sănătății din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit din cauza noului virus aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfășoară în ambele sensuri.

„Covid ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet și președinte de chirurgie metabolică și bariatrică la King’s College din Londra.

Rubino conduce o echipă internațională care colectează cazuri de pacienți la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Inițial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăși cazurile pentru revizuire, număr pe care se așteaptă să-l crească pe măsură ce infecțiile revin.

„Aceste cazuri vin din toate colțurile lumii și din toate continentele”, a spus Rubino pentru Reuters.

În plus față de registrul global, Institutul Național al Sănătății din SUA finanțează cercetarea asupra modului în care coronavirusul poate provoca zaharuri ridicate din sânge și diabet.

În aceste situații, simptomele pot crește rapid și pot pune viața în pericol. Aceste cazuri pot dura luni de zile la suprafață după expunerea la SARS-CoV-2, astfel încât amploarea completă a problemei și ramificațiile pe termen lung ar putea să nu fie cunoscute până în anul viitor. Sunt necesare cercetări mai intense pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile anecdotice crescânde, că COVID-19 declanșează diabetul la scară largă.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus dr. Robert Eckel, președinte al medicinei și științei la Asociația Americană a Diabetului, care a adăudat: „Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”