Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) care vizează România.
Potrivit unui comunicat al CE, țara noastră a înregistrat unele progrese, însă mai sunt multe lucruri de facut pentru ca România să-și îndeplinească angajamentele privind reforma judiciară și combaterea corupției, asumate la aderarea la Uniunea Europeană.
Potrivit reprezentanților Executivului european, ritmul reformelor din România a stagnat, iar provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare.
”Ultimul raport al Comisiei din ianuarie 2017 a trecut în revistă progresele generale înregistrate în ultimii zece ani și a identificat 12 recomandări specifice care ar ajuta România să avanseze în direcția îndeplinirii tuturor obiectivelor de referință ale MCV. Potrivit raportului publicat astăzi, s-au realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, se arată în comunicatul citat.
În acest context, prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, și-a exprimat speranța că România va evita regresul și va merge mai departe cu toate reformele necesare.
„Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, a precizat Timmermans.
Astfel, Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, se mai arată în comunicat.
La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare și de verificare pentru a evalua progresele înregistrate în raport cu angajamentele asumate de România în domeniul reformei judiciare și al combaterii corupției.
În raportul precedent, publicat în ianuarie 2017, Comisia a trecut în revistă realizările României dn ultimii zece ani și a formulat 12 recomandări.
Raportul publicat miercuri se referă la perioada care a trecut din ianuarie 2017 și cuprinde evaluarea Comisiei privind modul în care autoritățile române au pus în aplicare cele 12 recomandări.