Măsurile propuse de Ministerul Culturii pentru reluarea activităților în sălile de spectacol / Bogdan Gheorghiu: Activitatea culturală a fost aproape inexistentă în ultimele 7 luni

Măsurile propuse de Ministerul Culturii pentru reluarea activităților în sălile de spectacol / Bogdan Gheorghiu: Activitatea culturală a fost aproape inexistentă în ultimele 7 luni
Foto: Ministerul Culturii / Facebook

Ministerul Culturii susține că face toate demersurile necesare pentru ca sălile de spectacol, teatrele și cinematografele să fie închise doar după epuizarea tuturor celorlalte măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. Ministerul afirmă că, din datele primite de la Institutul Național de Sănătate Publică, până acum nu a izbucnit niciun focar de COVID-19 în vreo instituție de cultură sau în cadrul vreunei activități culturale. Acesta a mai transmis că publicul spectator a scăzut cu aproximativ 75% acum față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza epidemiei de coronavirus, iar sălile funcționează la jumătate din capacitatea de ocupare.

Ministerul Culturii mai afirmă că, în acest moment, nu sunt restricționate activitățile culturale desfășurate în aer liber sau din muzee și biblioteci.

Precizările vin în contextul în care autoritățile au decis, la nivelul Capitalei, suspendarea spectacolelor de teatru și a activității cinematografelor. „Arta este o victimă colaterală. Nu am avut niciun focar”, a reacționat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Măsuri anti-coronavirus propuse de Ministerul Culturii în instituțiile de spectacol și cinematografe

În cazul în care epidemia continuă să înregistreze o evoluție îngrijorătoare, Ministerul nu recomandă suspendarea generală a activității în instituțiile de cultură. În schimb, propune o serie de măsuri ce pot da o siguranță în plus.

Măsurile anti-coronavirus propuse de Ministerul Culturii:

  • controale în instituțiile de spectacol și cinematografe
  • impunerea unei capacități de doar 30% pentru sălile de spectacol și cinematografe
  • o mai mare distanțare fizică
  • funcționarea instituțiilor de spectacol și a cinematografelor într-un interval orar restrâns
  • închiderea instituțiilor doar acolo unde au fost găsite nereguli.

Bogdan Gheorghiu: Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni, din cauza epidemiei de COVID-19

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a deplâns situația în care a ajuns acest domeniu în ultimele șapte luni. Activitatea culturală a fost aproape inexistență, deși nu s-a constatat că evenimentele de acest fel duc la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus.

„Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni. Au fost anulate toate festivalurile mari, iar teatrele și cinematografele au fost complet închise până la mijlocul lunii septembrie. Consider că evenimentele culturale nu au contribuit în vreun fel la creșterea numărului de noi îmbolnăviri”, a declarat ministrul.

Bogdan Gheorghiu a recomandat deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole, evident, cu respectarea măsurilor sanitare.

„Avem deja un dialog cu prefecţii judeţelor unde observăm o creştere a incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la mia de locuitori și sperăm ca activitățile culturale să nu se mai afle printre primele segmente economice suspendate. Totodată, facem demersuri să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre activitățile restricționate. Suntem victime colaterale, instituţiile de spectacol neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile”, a mai declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)