CORONAVIRUS | Lucian Bode, despre călătoriile cu trenul: Dacă nu ai mască de protecție și mănuși, nu poți urca

CORONAVIRUS | Lucian Bode, despre călătoriile cu trenul: Dacă nu ai mască de protecție și mănuși, nu poți urca

Purtarea măștilor și a mănușilor ar putea fi condiții obligatorii pentru pasagerii din trenuri după 15 mai, când România va trece de la starea de urgenţă la starea de alertă, în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit unei declarații a ministrului Transporturilor Lucian Bode.

“Noi am spus foarte clar: nu aveți echipament de protecție, nu urcați în tren”, a afirmat acesta, transmite Digi24.

Oficialul a adăugat că nu este exclus ca această măsură să fie obligatorie.

Conform lui Lucian Bode, în condițiile în care nu poartă echipament de protecție, nu se pot urca în tren, chiar dacă au bilet.

Ministrul a adăugat că se va menține regula ca șeful de tren sau conductorul doar să vizualizeze biletul de călătorie, fără să îl atingă.

”Încercăm să vedem dacă reușim să facem acest lucru, să marcăm cu un semn vizibil locurile permise pentru transportul de pasageri. Este interzisă introducerea vagoanelor de tip restaurant”, conform ministrului Transporturilor.

Oficialul a mai declarat că “toate aceste lucruri vor trebui să fie cunoscute înainte, de aceea noi le-am postat în transparență de câteva zile. Mâine, poimâine le dezbatem și toți cei care vor călători începând cu 15 mai vor ști exact la ce să se aștepte”.

INSP a prezentat propunerile de măsuri aplicabile din 15 mai

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat, sâmbătă, propunerile de măsuri, ce ar putea fi aplicate din 15 mai, când starea de urgență din România va fi înlocuită de starea de alertă.

Astfel, potrivit acestora, accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul.

Mai mult, numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători.

Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore, iar prin stațiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde acestea există, se vor comunica permanent informații cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID – 19.

În cazurile mijloacelor de transport în comun pe căile ferate, potrivit documentului, se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.

Totodată, pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii, iar introducerea vagoanele de tip restaurant în componența garniturilor este interzisă.

De asemenea, pentru toaletele din vagoane este obligatorie asigurarea apei curente, săpun lichid și dezinfectant de mâini.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile instituite în perioada stării de alertă

Șeful cancelariei premierului Ionel Dancă a declarat, luni, la finalul ședinței de Guvern care sunt câteva dintre prevederile cuprinse în proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă care va intra în vigoare începând din data de 15 mai.

Astfel, potrivit acestuia, este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie