Masca de protecție trebuie purtată și după vaccinarea anti-COVID. Medicul Valeriu Gheorghiță: Până când vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție

Masca de protecție trebuie purtată și după vaccinarea anti-COVID. Medicul Valeriu Gheorghiță: Până când vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție
Foto: Pixabay

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, avertizează că și după administrarea vaccinului anti-coronavirus oamenii vor trebui să respecte principalele reguli de protecție sanitară – purtarea măștii de protecție, igiena și distanțarea. Specialistul a explicat, duminică seară, că dacă populația va accepta vaccinul, la jumătatea anului 2021 s-ar putea vorbi despre o imunizare colectivă.

Oamenii vor trebui să respecte regulile de protecție sanitară și după ce se vor vaccina împotriva noului coronavirus

Întrebat, la Digi 24, dacă o persoană căreia i-a fost administrat serul împotriva infecției cu SARS-CoV-2 mai trebuie să țină cont de regulile de protecție, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil”.

De asemenea, medicul a precizat că în cazul celor care au fost infectați cu noul coronavirus și au anticorpi, vaccinarea poate fi amânată, aceasta nefiind însă contraindicată.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că este foarte probabil ca imunitatea dată de vaccinul anti-COVID-19 să dureze mai mult decât cea care apare după ce un organism a trecut prin boală.

Ce categorii de persoane nu vor fi vaccinate deocamdată

În ceea ce privește persoanele care nu vor fi imunizate deocamdată, Gheorghiță a menționat tinerii de sub 18 ani, precum și pacienții care suferă de boli cronice grave sau aflate în stadiu terminal.

„În momentul de faţă, o singură companie a inclus în studii persoane între 12 şi 18 ani, deci cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel puţin în perioada următoare, şi de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer la un pacient cu un cancer în fază avansată (…). Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În acest context, Gheorghiță a precizat că în cea mai fericită variantă, primele doze din vaccinul anti-coronavirus ar putea ajunge în România la finalul lunii decembrie.

Ce spune un cercetător român de la Universitatea Oxford despre temerile legate de riscurile vaccinării anti-coronavirus

Studiile arată însă că o importantă parte a populației este reticentă în acest moment cu privire la acceptarea vaccinului, una dintre principalele temeri fiind legatăde faptul că acesta a fost dezvoltat într-un timp foarte scurt.

Într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, Ștefan Dascălu, cercetător laUniversitatea Oxford, a explicat că singurele etape care nu au putut fi grăbite în procesul dezvoltării vaccinului au fost cele de testare a siguranței și eficacității și a susținut astfel că oamenii ar trebui să accepte să se vaccineze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”