Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că în România, în ultimii 30 de ani, transportul feroviar a fost considerat o ”Cenușăreasă” a modurilor de transport, în timp ce la nivel european aceasta este zona de transport în care se fac cele mai mari investiții. Aflat într-o vizită la obiectivul de investiții al CFR în localitatea Pojorâta, din județul Suceava, Orban a vorbit despre intenția Guvernului de a face în următorii ani un plan de reabilitare a căii ferate din România.
”În ultimii 30 de ani, transportul feroviar a cam fost Cenușăreasa modurilor de transport în România. La nivel european, transportul feroviar este considerat un transport prioritar în care se fac cele mai mari investiții și vrem să intrăm și noi în trendul european, dezvoltând infrastructura căii ferate.
E un mijloc de transport sigur, rapid, ecologic, care este foarte căutat. La ora actuală, dacă cineva vrea să investează, de exemplu, lângă Constanța, ca să-și transporte producția pe calea ferată până la granița de vest îi ia foarte mult timp și, implicit, îl costă foarte mult din cauza faptului că nu este modernizată infrastructura de transport feroviar.
Din cauza asta, vrem ca în următorii zece ani să punem în practică un program amplu de reabilitare a rețelei de căi ferate din România astfel încât să creștem atractivitatea și competitivitatea României pentru orice fel de investiții, să oferim siguranță și viteză celor care vor să utilizeze calea ferată, indiferent că e vorba de transport de călători sau de transport de marfă”, a declarat șeful Guvernului.
Întrebat dacă există un plan pentru următoarea generație de angajați ai CFR infrastructură care să fie școlarizați, Ludovic Orban a răspuns: ”Din păcate, școlile profesionale și liceele tehnologice, 15 ani, au fost considerate fiicele vitrege ale sistemului de învățământ. Refacerea învățământului profesional și tehnologic reprezintă una dintre prioritățile noastre în domeniul educației, atât prin investiții din resurse bugetare interne, din fonduri europene, cât și prin implementarea sistemului dual, care presupune un parteneriat între companii și unitățile de învățământ, în care companiile susțin unitățile de învățământ în tot ceea ce privește înzestrarea cu tehnologice, cu specialiști care să-i învețe pe elevi meserie, de asemenea, se implică printr-un sistem de burse și asigură locuri de muncă pentru cei care absolv aceste unități de învățământ. În mod clar CFR va avea nevoie de mână de lucru, de angajați tineri care să ducă mai departe experiența și pentru asta va trebui să fie mai atente la niște parteneriate cu unitățile de învățământ care pot să generze meseriașii și profesioniștii de care are nevoie”.
Ludovic Orban: În ultimii 30 de ani, transportul feroviar a fost Cenușăreasa modurilor de transport în România. Vrem să punem în practică un program amplu de reabilitare a rețelei de căi ferate