Ludovic Orban, despre purtarea măștilor de protecție în casă de copiii care locuiesc cu bunicii: Este o prostie. Nu putem să impunem o astfel de regulă (VIDEO)

Ludovic Orban, despre purtarea măștilor de protecție în casă de copiii care locuiesc cu bunicii: Este o prostie. Nu putem să impunem o astfel de regulă (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a calificat drept „o prostie” propunerea ca odată cu începerea școlii, masca de protecție să fie purtată și acasă, în familiile în care există un copil și un bătrân. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și Președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că, după începerea anului școlar, portul măștii ar trebui regândit, iar copiii ar trebui măștile chiar și în casă dacă interacționează cu bunicii lor, știut fiind că persoanele în vârstă sunt printre cele mai vulnerabile în cazul infecției cu noul coronavirus. ”Nu putem să impunem o astfel de regulă”, a subliniat însă șeful Guvernului.

Ludovic Orban exclude varianta impunerii obligației de putarea a măștii în casă:Niciodată un guvern nu poate să impună așa ceva

”Nu putem să impunem o astfel de regulă, ceea ce se întâmplă într-o familie depinde de familia respectivă. Am mai auzit prostia asta, s-a și făcut o campanie de către PSD că Guvernul vrea să introducă obligația purtării măștii în familie. Asta este o prosite. Niciodată un guvern nu poate să impună așa ceva”, a spus, luni, Ludovic Orban.

Precizările premierului vin după ce Alexandru Rafila a făcut următoarea recomandare: „Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacţiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanţă, să se ia măsurile legate de mască. Utilizezi masca şi în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, şi o utilizează şi el. Nici lucrul acesta nu a fost discutat, dar e legat de începerea şcolilor în mod evident”.

Ludovic Orban: Prioritar este să asigurăm măști pentru copiii care provin din familii vulnerabile

Premierul a mai declarat luni că firma care a câștigat licitația pentru achiziția de măști a făcut prima livrare, iar termenul pentru furnizarea restului de măști este de șate zile. Dacă firma nu va respecta condițiile din contract, acesta va fi reziliat a mai spus Orban.

”S-a intrat în perioada de livrare, am înțeles că s-a făcut o primă livrare, dacă nu se va finaliza în termenul stabilit de contract, se va rezilia contractul”, a declarat premierul.

De asemenea, întrebat dacă toți elevii vor primi măști de la stat atunci când vor merge la școală, Orban a declarat: ”Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a alocat 175 de milioane de euro, care sunt destinați decontărilor cheltuielilor făcute de autoritățile locale și de unitățile de învățământ pentru achiziționarea de tablete, de echipamente de protecție, de dezinfectanți. În pregătirea școlilor este un parteneriat în care este implicat și Guvernul și autoritățile locale și, în general, toate autoritățile sanitare care trebuie să verifice respectarea regulilor de protecție sanitară. Noi vom deconta către autoritățile locale cheltuielile care sunt făcute pentru a asigura începerea anului școlar în bune condiții. În ceea ce privește măștile pentru toată lumea, cred că prioritar este să asigurăm măști pentru copiii care provin din familii vulnerabile, așa cum a fost și alocarea din Fondul de rezervă pentru achiziționarea de măști pentru persoanele vulnerabile. Evident că trebuie să existe niște măști suplimentare dacă, din întâmplare, un copil vine fără mască, dar nu se pot lua măști chiar pentru toți copiii”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie