Procurorii antimafia anunță că a fost prins cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume în urma unei acțiuni a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și a polițiștilor. Gruparea infracțională condusă de acesta a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și a falsificat mii de bancnote de 100 de lei, creând un prejudiciu care ajunge la suma de aproximativ 1.706.500 lei, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Cinci percheziții domiciliare au avut loc miercuri în București și Bușteni în vederea destructurării grupului infracțional specializat în comiterea infracțiunilor de ”falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune”, notează procurorii antimafie. Trei persoane vor fi duse la audieri la sediul central al DIICOT.
Potrivit comunicatului citat, grupul infracțional a fost constituit încă din primăvara anului 2014. Coordonatorul grupării se ocupa de procurarea metarialelor și instrumentelor folosite pentru falsificarea banilor și punerea acestora în circulație.
”În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, se arată în comunicatul DIICOT.
Oamenii legii au constatat că banii erau falsificați în cele mai mici detalii și, prin urmare, flasul era aproape imposibil de descoperit.
”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere, iar ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic «SUPER LEU»”, se mai precizează în comunicat.
Procurtorii DIICOT notează și că este prima dată în istoria falsului de monedă din România când astfel de bani sunt identificați în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar.
Astfel, de la momentul punerii în circulație a bancnotei și până la descoperirea acesteia trecea o perioadă considerabilă de timp, iar martorii identificați nu a putut oferi suport informațional întrucât nu și-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals.
”Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al ofițerilor Europol, al ofițerilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică, al specialiștilor din cadrul Băncii Naționale a României și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale”, mai precizează DIICOT.