Interes mare pentru programările la vaccinare în Capitală în primele ore în care platforma online a fost disponibilă. Interesul cetățenilor s-a lovit însă de slaba organizare a autorităților în condițiile în care platforma nu a funcționat chiar de la începutul etapei a doua de vaccinare, deși a fost promovată intens în ultimele zile de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
UPDATE, 15 ianuarie, ora 21.10 – S-au epuziat locurile disponibile în luna ianuarie pentru programare la vaccinare în București.
Vineri seară, în jurul orei 19.00, în București nu mai erau locuri libere pentru programare în centrele de vaccinare din sectoarele 1, 2 și 3. În sectorul 4 erau disponibile cele mai multe locuri, aproape 2.050, însă într-un interval de câteva minute, acestea au scăzut la 1.998, ceea ce înseamnă că în decursul serii de vineri, cel mai probabil, se vor epuiza. Aceeași situație este valabilă și în sectorul 5. Iar pentru programarea la vaccinare în sectorul 6 al Capitalei, pe platforma online apare mesajul „nu s-au putut găsi centre”.
De asemenea, sunt persoane care se plâng că au încercat și varianta de a se programa prin call center-ul DSP însă nimeni nu a răspuns, după mai bine de jumătate de oră de așteptare.
Etapa a doua de vaccinare a început, așadar, cu stângul. În urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță anunța oficial că platforma de programare va fi disponibilă de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00.
„În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 3 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a II-a în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center – aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot și spune, 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare, prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont și să înscrie până la maxim 10 persoane dintre aparținători, din familie”, spuneaValeriu Gheorghiță pe 12 ianuarie.
În realitate însă, vineri, la ora 15.00, platforma nu a funcționat, aceasta fiid disponibilă abia după câteva ore.
Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care se ocupă de dezvoltarea platformei, nu a fost vorba despre un blocaj provocat de numărul mare de programări făcute în același timp, ci platforma nu a funcționat pentru că a fost în procedură de actualizare. Mai exact, s-a făcut transferul tuturor serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa 1 pe varianta actualizată pentru etapa 2.
Platforma de programare a început să funcționeze abia în timpul serii de vineri.
„În acest moment platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă și poate fi accesată la nivel național, în vederea programării pentru vaccinare”, au anunțat reprezentanții STS vineri seara.