Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă dinBucureştia anunțat o serie de măsuri șirestricții, ca urmare a creşterii numărului de noi cazuri de coronavirus. Potrivit reprezentanților Capitalei, măsurile rămân în vigoare 7 zile sau până când situația revine la normal, adică rata incidenţei cumulate de transmitere a COVID-19 să scadă sub 1,5/1.000 locuitori.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, marți, închiderea restaurantelor din interior, precum și închiderea teatrelor și cinematografelor.
Potrivit deciziei CMSB, localurile vor fi închise în interior, însă restaurantele și cafenelele care funcționează în cadrul hotelurilor și a altor unități de cazare își vor putea desfășura în continuare activitatea doar pentru clienții care sunt cazați acolo.
De asemenea, vor fi închise saloanele de evenimente din București.
Totodată, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie, în apropierea unităților de învățământ, au mai decis autoritățile.
În același timp, prefectul a anunțat înmulțirea acțiunilor de control în piețe, târguri și mijloacele de transport în comun din București.
Aceste restricții vor intra în vigoare începând de miercuri, 7 octombrie, și vor fi menținute până în în momentul în care rata de incidență acazurilordecoronavirusdin Capitală va ajunge sub 1,5la mia de locuitori, în 14 zile. Situația va fi actualizată în fiecare săptămână.
Marți, rata de incidență a cazurilor decoronavirusîn Capitală a fost de 1,87. Asta în condițiile în careluniera de 1,86.
”În afară, în exterior, nu s-a interzis nimic, dar în interior, interzicând-se absolut tot – comercializare, preparare, servire de produse alimentare și băuturi alcoolice – este implicit că nu vor putea fi nunți și botezuri. Și sălile de evenimente intră în aceeași categorie. Teatrele se vor închide de mâine (miercuri, 7 octombrie – n.r.), și cinematografele, absolut tot, până la revenirea la situația normală. (…)Prin excepție, ca să nu fie loviți crunt cei din industria hotelieră, pentru clienții hotelurilor, pensiunilor și altor asemenea unități, se permite (servirea clienților în interior – n.r.). Acolo este foarte mic riscul, având în vedere că în hoteluri sunt foarte puțini oameni cazați, iar unitățile de alimentație ale hotelurilor sunt foarte mari. Gândiți-vă ce s-ar mai întâmpla dacă ar mai veni și din exterior”, a explicat prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.
“Art. 1.Având în vedere incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, respectiv 1,86/1000 de locuitori în municipiul București, începând cu data de 07.10.2020 se dispun următoarele măsuri:
1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipulrestaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, nu este permisă în municipiul București.
2. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din municipiul București nu este permisă, cu excepția activităților pe care le desfășoară pentru clienții cazați în aceste unități de cazare.
3. Activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, nu este permisă.
4. În intervalul orar 07:45-21:15 de luni până vineri,în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ,purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Primăria Municipiului București, precum și primăriile sectoarelor 1-6 afișează la loc vizibil și marchează fiecare cale de acces printr-un semn distinctiv.”
Documentul integral poate fi citit AICI.
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență urmează să se întrunească miercuri într-o nouă ședință pentru a decide închiderea sălilor de jocuri de noroc din București.
Pe ordinea de zi este o propunere de închidere a activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară.
De asemenea, se propune reducerea de la 100 la 50 de metri a distanței măsurate de la poarta școlilor pentru purtarea măștii de protecție.