Lista de așteptare pentru etapa 3 a campaniei de vaccinare anti-Covid-19 se deschide luni, 15 martie. Cine se poate înscrie

Lista de așteptare pentru etapa 3 a campaniei de vaccinare anti-Covid-19 se deschide luni, 15 martie. Cine se poate înscrie
Foto: Hepta - Zuma Press / Md Rafayat Haque Khan

Luni, 15 martie, se deschide lista de așteptare pentru etapa 3 a campaniei de vaccinare anti-Covid-19, vaccinarea urmând să debuteze în luna aprilie.

Luni, 15 martie se deschide lista de așteptare pentru etapa 3 de vaccinare anti-Covid-19

Lista de așteptare în platforma de programări pentru vaccinarea anti-COVID va funcționa din 15 martie, iar programarea efectivă la vaccin se va face direct din listă.

Lista de așteptare va fi disponibilă pe platforma de vaccinare anti-COVID-19, iar prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel se va putea estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate.

Cine se poate înscrie pe lista de așteptare pentru etapa 3

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a afirmat că după 15 martie se vor putea programa și persoanele din etapa 3, respectiv populația generală.

Cum se face înscrierea pe lista de așteptare pentru etapa 3

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a declarat că modalitatea de programare pentru vaccinare se va schimba din 15 martie, când va începe treptat și ultima etapă de imunizare.

„Din 15 martie o să ne putem înregistra pentru vaccinare, astfel încât, când vor ajunge dozele la un centru pe care-l selectăm, să fim anunţaţi şi să putem să mergem să ne vaccinăm. Practic, se întrevede deschiderea celei de-a treia etape, ultima, tocmai pentru că în martie ajung peste 2,5 milioane de doze, iar în aprilie tot așa, de ordinul milioanelor”, a declarat Andrei Baciu.

Baciu a descris apoi modalitatea efectivă de programare: intrăm pe platformă, ne alegem un centru de vaccinare situat aproape de noi, vom vedea atunci câte persoane sunt în faţa noastră, deci cam când ne vine rândul, și ne înregistrăm.

„Când ne va veni efectiv rândul, vom fi anunţaţi prin SMS pentru confirmare, pentru că se poate întâmpla să fii plecat din localitate şi atunci e important ca centrul de vaccinare să știe și să aloce pe altcineva, să nu piardă dozele”, a mai precizat Baciu.

Valeriu Gheorghiță, despre lista de așteptare

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, cum va funcționa lista de așteptare pe care se pot înscrie persoanele care vor să se vaccineze. Acesta va fi disponibilă începând din data de 15 martie.

”Lista de așteptare va fi disponibilă din 15 martie. Modalitatea de înscriere a persoanelor îm platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până în acest moment. Practic, fiecare persoană, în momentul în care intră și își creează un cont, va alege opțiunea de a se programa în această listă de așteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare.Persoana respetivă, respectând aceeași modalitate, selectând categoria din care face parte, va trece în această listă de așteptare. În momentul în care, în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri libere, persoana va fi notificată prin SMS și e-mail și va avea la diospoziție acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea. Etapa ulterioară a acestei notificări este foarte simplă, doar va salva și va confirma că dorește programarea în respectivul centru de vaccinare. Ca atare, după data de 15 martie, centrele de vacinare vor putea fi vizualizate doar din lista de așteptare. Ele ajunge la interfața persoanelor acre sunt listate și nu mai sunt sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră vor dori să găsească un loc liber. De ce? Pentru că platforma este de așa natură încât va notifica în primul rând va notifica în primul rând persoanele care se află în lista de așteptare. Ne așteptăm ca aceste locuri să fie ocupate, în primul rând, din lista de așteptare. Din acest punct de vedere, după data de 15 martie, vom încuraja programarea prin aceatstă listă de așteptare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Ce persoane sunt incluse în etapa 3 de vaccinare anti-Covid-19

În etapa 3 de vaccinare anti-Covid-19 este inclusă populația generală.

Potrivit site-ului vaccinare-covid.gov.ro, sunt incluse „Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

(i) lucrătorii din industria extractivă;

(ii) lucrătorii din industria prelucrătoare;

(iii) lucrătorii din hoteluri şi restaurante;

(iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;

(v) lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;

(vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;

(vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;

(viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;

(ix) persoanele private de libertate;

(x) persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;

(xi) lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;

(xii) lucrătorii din biblioteci;

(xiii) casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.

Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;

Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani”.

Când ar putea începe efectiv etapa 3 de vaccinare în România

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că vaccinarea propriu-zisă va începe, cel mai probabil, în aprilie.

„În ceea ce priveşte etapa a treia, posibilitatea de programare a persoanelor va fi disponibilă chiar după 15 martie, şi acest lucru e important, în momentul în care va fi disponibilă acea listă de aşteptare, iar vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cum se desfășoară campania de vaccinare anti-Covid-19 în alte țări din Europa

Comisia Europeană a decis prelungirea până la sfârșitul lunii iunie a mecanismului de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care statele membre ale UE se confruntă în continuare cu întârzieri în livrarea dozelor de la AstraZeneca.

„Primele săptămâni de aplicare a acestui instrument au arătat că întreruperea comerțului, de care se temea multă lume, nu a avut loc. Odată cu introducerea măsurii, transporturile au fost autorizate în peste 30 de țări”, a declarat comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides a spus că producătorii de vaccinuri trebuie să-și respecte obligațiile contractuale față de cetățenii UE.

Austria a fost una dintre 17 ţări care au primit doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din lotul oprit de la administrare ”ca măsură de precauție” de autorităţile austriece în timp ce anchetează decesul unei asistente și îmbolnăvirea alteia după imunizare, a anunţat marţi o înaltă oficialitate din domeniul sanitar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`