Legile justiţiei au fost adoptate de Parlament: Opoziția pregătește o nouă sesizare la Curtea Constituțională

Legile justiţiei au fost adoptate de Parlament: Opoziția pregătește o nouă sesizare la Curtea Constituțională

Plenul Senatului a adoptat luni cele trei legi ale justiţiei în calitate de for decizional. Cele trei legi, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au suferit mai multe modificări în comisia lui Florin Iordache după ce forma lor iniţială a fost declarată parţial neconstituţională la CCR.

În urma amendamentelor depuse de senatori, legile Justiţiei nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Acum, cele trei legi vor merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Şeful statului poate să le trimită la Curtea Constituţională pentru o verificare privind constituţionalitatea sau să le retrimită în Parlament.

Cei de la PNL deja au anunțat că vor ataca cele trei legi la Curtea Constituțională și este foarte posibil ca întreg procesul legislativ să se reia. La rândul lor, parlamentarii USR au anunțat că se vor alătura demersului liberalilor.

Preşedintele comisiei speciale care a modificat legile, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că cele trei legi au fost modificate în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia.

„Comisia specială a fost înfiinţată tocmai pentru a pune în concordanţă legislaţia existentă cu deciziile Curţii Constituţionale. Noi tocmai asta am făcut şi vreau să vă spun că noi am ţinut cont de deciziile Curţii. Printre altele, am fost atacaţi permanent că încercăm să politizăm Justiţia, să subordonăm Justiţia. Eu am cerut de la începutul dezbaterilor să îmi precizaţi un singur articol care subordonează Justiţia sau, într-un fel sau altul, modifică legislaţia penală. De fiecare dată, aţi invocat faptul că ar trebui să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Eu v-am solicitat, stimaţi colegi, înainte de a ne critica, haideţi să citim. Dacă am citi mai mult şi dacă am citi cu atenţie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei, iar modificările pe care le-am făcut sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia”, a explicat Florin Iordache.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`