Legea privind carantina și izolarea a trecut, joi seară, de Parlament, după zile întregi de dezbateri. Forma actului normativ este diferită de cea trimisă de Guvern, dar premierul Ludovic Orbana precizatcă este suficientă pentru ca autoritățile să aibă din nou toate pârghiile pentru a lupta cu epidemia decoronavirus.
Modificările la proiectul Guvernului au trecut în Senat, cameră decizională, cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri, un vot majoritar după o săptămână de tensiuni politice.
Printre reglementările și obligațiile aduse actului normativ se numără obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate.
De asemenea, se prevede ca izolarea pentru un pacient bolnav minor să fie dispusă într-o primă fază la domiciliul.
Carantinarea bunurilor a fost scoasă din lege, iar Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă.
O altă modificare se referă la personalul medical. Mai exact, cei detașați vor primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.
Raportul cu amendamentele discutate în Comisia Juridică a Senatului poate fi consultatAICI.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că una dintre reglementările și obligațiilelegii carantinării și izolării va fi aceea ca pacienții asimptomatici, testați pozitiv cu COVID-19 vor trebui să rămână în spital timp de 48 de ore, pentru a li se face mai multe investigații medicale.
”Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient infectat COVID va benefia de o evaluare de 48 de ore, în care va fi evaluat clinic, biologic, paraclinic, radiologic și medicul curant va avea posibilitatea să-și susțină diagnosticul. După 48 de ore maxim, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. Țin să precizez că legea nu e doar pentru COVID, dar la COVID perioada de incubație este de 14 zile iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a adeveni asimptomatic. DSP dă și actul administrativ la 48 de ore dacă se rămâne internat sau se merge la domiciliu, în izolare. Medicul propune și recomandă, decizia administrativă e luată de DSP”,a declarat atunci Nelu Tătaru.
Izolarea în spital sau la domiciliu „se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (…), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, prevede articolul 8 discutat în comisie.
După adoptare, proiectul stă la Parlament două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.