Legea carantinării şi izolării ajunge, joi, în plenul Senatului pentru votul final, după mai bine de o săptămână de tensiuni pe scena politică pe tema acestui act normativ. Miercuri seară s-au încheiat dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei superioare a Parlamentului, senatorii și reprezentanții Guvernului ajungând la un numitor comun în ceea ce privește modificările făcute la proiectul de lege care a trecut pe 9 iulie de votul din Camera Deputaților.
– Măsura izolării poate fi impusă pentru o perioadă limitată, ”în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină”
– Pacienții care nu prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus vor fi evaluați în primele 48 de ore, după care pot pleca din spital, dar trebuie să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile.
– Asimptomaticii vor semna o declarație pe propria răspundere, conform căreia vor respecta condițiile impuse de DSP. Polițiștii locali vor faec verificări, iar persoanele în cauză riscă să fie amendate sau să se aleagă cu dosar penal dacă nu respecră izolarea sau carantina.
– Pacienții testați pozitiv beneficiază de o examinare medicală care poate dura până la 48 de ore și se poate face doar cu acordul lor. Dacă pacientul refuză internarea, medicul propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. Dacă nici de această dată nu se obține acordul pacientului, reprezentanții DSP vor emite o altă deczie. Ambele decizii pot fi contestate de pacienți în instanță.
– În cazul contestării izolării sau carantinei, decizia primei instanțe este executorie.
– ”Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă,atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României”.
– Izolarea minorului se va face la domiciliul aparținătorului. Dacă minorul este bolnav, izolarea se va face, inițial, la domiciliul aparținătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Carantina va fi impusă și în cazul aparținătorului care trebuie să stea cu copilul bolnav.
– Institutul Naţional de Sănătate Publică trebuie să comunce în fiecare zi numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, ”numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate”.
– În perioada în care sunt impuse carantinarea sau izolarea, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase.
– Ministerul Sănătății va crea un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă. Corpul voluntarilor este format din cadre medicale, iar statul poate apela la acestea atunci când este nevoie.