Klaus Iohannis: Trebuie să stopăm pandemia și asta ține de reușita campaniei de vaccinare. Mă voi vaccina pe 15 ianuarie. Ideea unui certificat de vaccinare nu mi se pare una bună

Klaus Iohannis: Trebuie să stopăm pandemia și asta ține de reușita campaniei de vaccinare. Mă voi vaccina pe 15 ianuarie. Ideea unui certificat de vaccinare nu mi se pare una bună
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis susține, marți, o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului a anunțat astfel că se va vaccina anti-COVID-19, vineri, 15 ianuarie, în prima zi a celei de-a doua etape a campanieie de imunizare din România.

Iată, mai jos, principalele declarații ale președintelui:

Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României. De modul în care vom reuși să accelerăm anumite schimbări va depinde eficiența guvernării pe întregul mandat de 4 ani. Trebuie să stopăm pandemia și asta ține de reușita campaniei de vaccinare. Pe de altă parte, trebuie să reponim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise.

Proiectul de buget pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate. În paralel, este obligatoriu să înceapă un proces de reformare a statului, debirocratizare și digitalizare pe toate palierele.

Am discutat și cu miniștrii noului guvern. Reformele nu pot să mai aștepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări.

Este nevoie să punem capăt epidemiei de COVID-19. 2021 ne oferă motive reale de speranță.

Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate și a ne relua activitățile care ne-au lipsit enorm în ultimul an.

De succesul campaniei de vaccinare ține și relansarea economiei României. Este esențial ca această campanie să reușească astfel încât să putem obține imunizarea la nivel național.

Toate eforturile trebuie să fie îndreptate către realizarea cu prioritate a acestui eobiectiv. Le solicit tuturor să dea dovadă de implicare și colaborare loială.

Măsurile de protecție rămân până atunci imperative pentru că virusul se răspândește în continuare în comunitate. Suntem încă departe de o incidență a cazurilor care să permită relaxarea restricțiilor.

Despre schimbările de directori din școli: Este vorba despre o acțiune care nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educației. Unele mandate s-au prelungit, alții au primit mandate de scurtă durată pânăla organizarea concursului. Cred că vom putea să vorbim de o Românie normală abia după ce scăpăm de această pandemie, organizăm concursuri cum scrie la carte pentru toate aceste posturi. Ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală. Bănuiesc că prinvară vom avea primul val de concursuri și atunci voi urmări cum se respectă principiul meritocrației.

Despre situația lui Costel Alexe, anchetat de DNA. Dacă ar trebui să demisioneze din funcția de președinte al CJ Iași și PNL să-i retragă sprijinul politic: Eu cred că această discuție trebuie să aibă loc demult. Eu am spus mereu că persoane urmărite penal sau penali nu au ce căuta în funcții publice. Dacă domnulAlexe va fi cercetat penal, atunci, cu siguranță, m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține, până când se clarifică aceste aspecte.

În România niciun lider politic nu s-a vaccinat până acum. Dacă prin decizia de a nu se vaccina în prima etapă nu a sporit neîncrederea populației: Nu cred că s-a produs nicio neîncredere, dimpotrivă. Decizia a fost să fie vaccinat în prima etapă tot personalul medical. Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față. Ar fi fost, probabil, mesajul greșit. Vineri, în 15 ianuarie începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea a personalului din învățământ, a persoanelor de peste 65 de ani, dar și a personalului din Administrația Prezidențială. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public, vineri, pe 15 ianuarie.

Desprecadrul legal pentru funcționarea centrelor de vaccinare. Dacă problemele apărute vorpune în pericol succesul campaniei de vaccinare:Nu cred că aceste probleme vor pune în pericol succesul campaniei de vaccinare. Cum ele nici nu sunt probleme reale, sunt probleme fictive prin care probabil unii au crezut că este bine să se profileze un pic în plus. Cum nu mai avem campanii electorale trebuie să găsească politicienii alte metode de a ieși în față. Pot să vă spun din sursă sigură, prezidențială că această ordonanță urmează să fie dată, a fost discutată inclusiv cu menționații primari nemulțumiți, care vor primi sprijin de la Guvern. Medicii și personalul medical care va lucra în aceste centre de vaccinare va fi plătit, primarii vor amenaja aceste secții și se vor deconta de către Guvern aceste cheltuieli. Așadar, toate premisele pentru a avea o campanie de vaccinare de succes sunt pregătite și vor fi create cu tot cadrul juridic în cel mai scurt timp.

Cum repornim România: S-a dovedit că măsurile luate de Guvern anul trecut au fost cele corecte. E evident că avem nevoie de o reponire în forță, asta însemnând să avem o campanie de vaccinare de succes, ca toată lumea să poată să meargă la serviciu, toate firmele să-și poate reporni activitatea. Contăm și pe sume importante din fonduri europene care vor sprijini și sectorul privat și cel public. Un întreg complex de factori este necesar pentru repornirea economiei și sunt foarte hotărât să sprijin această repornire.

Dacă până acum campania de vaccinare este un succes: Campania de vaccinare, până acum este un succes, chiar dacă unii încearcă să diminueze acest succes. La nivel european, gradul de vaccinare de la noi ne situează pe locul 8, ceea ce nu este rău deloc.

Despre crearea unui certificat de vaccinare: Nu este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Sunt date importante pentru medicul de familie. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun.

Prin ce metode încearcă autoritățile să convingă populația să se vaccineze. Dacă e mulțumit pentru modul în care a fost promovată până acum campania de vaccinare: Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie de promovare, dar cred că motoarele necesită foarte multă turare. În afară de această campanie care trebuie să vină cu argumente pentru români, trebuie să existe unele exemple personale și eu intenționez să dau un astfel de exemplu. Majoritatea cadrelor medicale s-au vaccinat și cu siguranță, pe măsură ce campania continuă, mai mulți se vor vaccina. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este organizată de statul român pentru toți cetățenii. Cu siguranță, oamenii se vor convinge că asta este soluția și se vor vaccina.

Despre disputele din interiorul coaliției de vaccinare: Ceea ce numiți dispute, după părearea mea nu sunt dispute, sunt discuții în coaliție. Nu e ca la armată, unul comandă și toți execută. Din discuții se cristalizează soluțiile. Este absolut normal să exite opinii diferite și este rolul conducerii coaliției să negocieze aceste divergențe. Nu există niciun motiv să credem că oamenii se ceartă. Până acum, de fiecare dată s-a ajuns la o concluzie. Ei pornesc fiecare de la punctul propriu, negociază și se găsește o soluție.

Dacă se mai impune restricția de circulație în timpul nopții: Am discutat cu noii guvernanți. Am ajuns la concluzia că în acest moment nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare. În consecință, astăzi Guvernul a prelungit starea de alertă lăsând în continuare restricțiile. Trebuie să observăm că lucrurile ar putea să meargă mult mai bine. Sărbătorile ne-au adus un număr încă important de noi infectări și până când nu se reduce, nu se va putea renunța la restricții. Avem campania de vaccinare, dar ea se va finaliza abia prin vară. În același timp, pandemia nu a plecat dintre noi și este obligatoriu să respectăm în continuare toate restricțiile. Putem să învingem pandemia dacă respectăm restricțiile și ne vaccinăm.

Despre violențele din Congresul american. Ce așteptări are de la noua administrație SUA: Democrația americană este foarte solidă. Este trist ce s-a întâmplat la Capitoliu. Noua administrație își va prelua atribuțiile și eu sunt hotărât să mă implic pentru consolidarea parteneriatului strategic. Avem nevoie de contacte politice foarte bune, de colaborarea pe securitate și NATO și în plan economic. Pentru asta mă voi implica și eu, și noul Guvern.

Despre modificarea legii de organizare judiciară: A fost o situație excepțională creată de PSD. Practic, în ultimele luni de mandat, Parlamentul nu a mai funcționat și Parlamentul care trebuia să modifice această lege nu a făcut-o. Cineva trebuia să o facă. Atunci, după foarte multe discuții și analize, Guvernul a adoptat această OUG, după părerea mea, în mod corect. Acum, cu un nou Parlament care știe care este miza, că trebuie reparate legile justiției, nu vor mai exista astfel de excepții.

Dacă încrederea sa în justiție rămâne neștirbită: Mesajul meu este foarte simplu. Încrederea mea în justiția română este nezdruncinată. Sunt la fel de nemulțumit la fel ca mulți români care așteaptă să se facă dreptate.

Dacă rudele victimelor Revoluției pot aștepta o rezolvare: Eu pot să mă implic în sensul în care voi solicita public să se rezolve aceste dosare și sunt convins că se vor rezolva.

Despre înghețarea salariilor: Măsura înghețării salariilor mi se pare una justă. Suntem în plină pandemie, în criză economică, în faza în care încercăm prin vaccinare și restricții să terminăm cu pandemia. Economia a suferit și concluzia este simplă: sunt mai puțini bani la buget și nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021 până când ieșim din criza economică. Nu vorbim de austeritate, nu se taie salariile, nu se taie pensiile. Pensionarii rămân cu majorarea care a fost decisă anul trecut. Din păcate, nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor. Că sunt mulți nemulțumiți, și asta pot să înțeleg. Salariile vor putea să crească așa cum ieșim din criza economică și sunt convins că în cursul acestui an vom ieși din criză. De pensii sunt bani. Creșterea aprobată rămâne în vigoare. Pensiile au crescut și așa crescute rămân.

Cum va putea fi asigurat și de unde, numărul mare de cadre medicale care să fie implicate în campania de vaccinare: Am discutat generic aceste chestiuni și premierul m-a asigurat că va avea grijă ca personalul să existe și să fie plătit corespunzător pentru a face din această campanie de vaccinare un succes.

Ce se va întâmpla cu cei aproximativ 5 milioane de români care lucrează în afara țării. Se vor vaccina în țările în care se află sau se vor întoarce în România? – Cine va fi în România atunci când categoria de care aparține va fi vaccinată și este cetățean român, va fi vaccinat.

Klaus Iohannis: Trebuie să stopăm pandemia și asta ține de reușita campaniei de vaccinare. Mă voi vaccina pe 15 ianuarie. Ideea unui certificat de vaccinare nu mi se pare una bună

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”