Klaus Iohannis, despre românii care s-au îmbulzit pentru a pleca în străinătate: „Au fost greșeli de organizare” / „A fost o mare dezamăgire că o țară care i-a chemat, i-a folosit, i-a muncit acolo i-a scos pe stradă să se descurce singuri” (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre românii care s-au îmbulzit pentru a pleca în străinătate: Au fost greșeli de organizare / A fost o mare dezamăgire că o țară care i-a chemat, i-a folosit, i-a muncit acolo i-a scos pe stradă să se descurce singuri (VIDEO)
Sursa foto: presidency

Președintele României, Klaus Iohannis, a comentatmarți în cadrul conferinței de presă despreproblemele organizatorice care i-au vizat pe muncitorii români sezonieri care au fost nevoiți să se îmbulzească în aeroporturi, în plină pandemie de COVID-19, fără să fie respectate regulile. Despre acest subiect, Klaus Iohannis a precizat că cei care au greșit vor trebui sp plătească, chiar dacă pe parcurs problemele au fost rezolvate.

„În fiecare an din păcate, mulți români au plecat la muncă în străinătate. După Revoluție până astăzi au plecat peste 4 milioane de români. Este o pierdere mare pentru noi. Dar sunt și mulți care pleacă sezonier și cu banii pe care îi câștigă își duc traiul și în România și finanțează familiile. Oamneii care pleacă sezonier, majoritatea plecă sub contract din partea unor agenți economici, nu sunt organizații de stat. Este alegerea lor și probabil va trebui să ne gândim cum să le oferim un viitor în România.

Se pare că la început au existat probleme organizatorice, pe parcurs au fost remediate. Dar au fost greșeli și cei care le-au făcut trebuie să plătească. Au fost greșeli de organizare”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, în legătură cu muncitorii români sezonieri care au întâmpinat probleme în afara țării în contextul COVID-19, șeful statului s-a declarat dezamăgit de țările care „i-au scos pur și simplu pe stradă să se descuce sigur”:

“Toți oamenii care pleacă la lucru, sezonierii, au contract unde este eprevăzută și partea de sănătate. Angajatorul este responsabil pentru aceste măsuri, din informațiile pe care le avem, atucni când au fost probleme, oamenii au fost tratați. Dar avem experiența de la începutul crizei, când din păcate unii au fost lăsaați pe drumuri. Minisertul de Externe a organizat transporturi speciale pentru acei români ca să fie acasă. Am învățat cu toții din această criză. A fost pentru noi o mare dezamăgire, că o țară care i-a chemat, i-a folosit, i-a muncit acolo i-a scos pur și simplu pe stradă să se descuce siguri. Acum avem un contro, mai bun asupra lucrurilor”

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”
15:44 - Newsweek: Pensionar „furat” la pensie. A pierdut 700 lei pentru că nu e pensionat pe legea nouă. Cât a lucrat?
15:36 - Firma de catering care a livrat alimente în școli din județul Mehedinți, amendată și închisă temporar de ANPC