Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon: Actul normativ, retrimis în Parlament

Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon: Actul normativ, retrimis în Parlament
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis retrimite în Parlament legea privind declararea datei de 4 iunieZiua Tratatului de la Trianon, actul prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea Transilvaniei cu România, informează Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă. Șeful statului consideră că se impune reanalizarea actului normativ pentru că adoptarea acestuia de către Parlament a provocat o serie de reacții în rândul reprezentanților societății civile, nemulțumiți că legea nu a fost adoptată în urma „unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică”.

Klaus Iohannis retrimite în Parlament legea prin care data de 4 iunie a fost declarată Ziua Tratatului de la Trianon

”Adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunieZiua Tratatului de la Trianona generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale. Reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică. Din această perspectivă, considerăm că se impune reanalizarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunieZiua Tratatului de la Trianon, prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii și inițierea unei largi analize și consultări, în care sa fie implicați specialiști, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituții de învățământ, instituții publice, reprezentanți ai societății civile”, se arată în comunicatul transmis de Președinție.

Totodată, în solicitarea de reexaminare a legii se precizează că, în calitatea sa de „unică autoritate legiuitoare a țării”, Parlamentul are rolul de a antrena în procesul legislativ actorii relevanți.

„Într-o țară membră a Uniunii Europene, puternic atașată de valorile și principiile europene, deschiderea către dialog, abordarea matură a subiectelor ce riscă să genereze falii în societate, promovarea toleranței și a respectului față de demnitatea umană sunt pilonii pe care România trebuie să se bazeze în permanență. În acest proces, autoritățile statului au o responsabilitate majoră.

În calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, Parlamentului îi revine responsabilitatea constituțională de a antrena în procesul legislativ actorii relevanți pentru adoptarea actelor normative, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a aborda transparent și responsabil transpunerea în plan legislativ a evenimentelor istorice, în acord cu valorile și aspirațiile democratice ale poporului român”, mai transmite Administrația Prezidențială.

Legea, adoptată de Parlament, a fost atacată la CCR de șeful statului: Judecătorii au respins sesizarea președintelui

În luna mai, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea privind declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Actul normativ a trecut cu cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri.

Ulterior, legea a ajuns la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, însă șeful statului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la acest proiect, susținând că legea venită din Parlament nu respectă prevederile constituționale referitoare la principului separației puterilor în stat și că scopul legii în cauză ”nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”.

Pe 15 iulie, judecătorii de la CCR au respins obiecția de neconstituționalitate formulată de președinte.

În acest an, pe 4 iunie, s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, actul prin care, în 1920 comunitatea internațională a recunoscut unirea a Transilvaniei cu România din 1918.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`