ÎPS Teodosie a oficiat slujba Odoveniei Învierii și a împărțit Lumina Sfântă credincioșilor: „Slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu” (FOTO, VIDEO)

ÎPS Teodosie a oficiat slujba Odoveniei Învierii și a împărțit Lumina Sfântă credincioșilor: Slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu (FOTO, VIDEO)
Inquam Photos / Octav Ganea

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a oficiat, marți seara, slujba Odoveniei praznicului Învierii în catedrala din Constanța, ritual săvârşit întocmai celui din noaptea de Paşte. Câteva sute de persoane au fost prezente la miezul nopții, în fața catedralei din Constanța.

În toate bisericile și în mănăstirile Arhiepiscopiei Tomisului, în noaptea de 26 spre 27 mai, s-a desfășurat slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii au primit lumina sfântă, așa cum se întâmplă în Noaptea de Înviere.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În timpul slujbei, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oferit credincioşilor Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti.IPS Teodosie le-a transmis celor prezenţi că doreşte să simtă că au avut parte de Înviere. Totodată, le-a atras atenția că trebuie să păstreze distanța și să nu se îngrămădească, în contextul regulilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Cu toate acestea nici ÎPS Teodosie, nici ceilalți preoți care au fost prezenți la Catedrala din Constanța nu purtau măști de protecție.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

“După ce se cântă Învierea Ta Hristoase, aşa cum se cuvine la încheierea sărbătorii Învierii Domnului, vă vom da Lumină şi voi trece printre dumneavoastră. Vă rog să staţi la distanţa cuvenită, voi da slujitorilor şi toţi vor veni la dumneavostră, să ţineţi toate regulile sanitare, să petrecem această noapte luminoasă aşa cum aţi cerut dumneavoastră”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru că în spațiul public au apărut mai multe critici, ÎPS Teodosie a ținut să precizeze jurnaliștilor prezenți la eveniment că nu a inventat această slujbă, ci a făcut-o cum scrie la carte.

”Vrem să fie în noaptea aceasta, când slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu., Vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere şi de Lumina Învierii este Lumina primită în Sâmbăta Mare de la Ierusalim”, a mai spus Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Potrivit news.ro, ceremonia nu a fost lipsită de incidente. Un bărbat a provocat scandal înainte de a începe împărţirea Luminii Sfinte, în acest sens fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru a reinstaura ordinea.

De asemenea, printre cei prezenți la slujba oficiată la catedrala din Constanța a fost și Viorel Cataramă, care în ultimele săptămâni s-a aflat în mijlocul mai multor controverse, după ce a încercat să se infecteze cu COVID-19 pentru a arăta că virusul nu este unul grav. Totodată, Viorel Cataramă a participat la protestele organizate în Piața Victoriei împotriva măsurilor de distanțare socială impuse de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19.

Care a fost programul slujbei Odoveniei praznicului Învierii

Potrivit programului ceremoniilor religioase, la ora 23,40, clerul iese din biserici, cântând ‘Învierea Ta Hristoase…’ şi oferind lumină credincioşilor prezenţi; aceeaşi lumină sfântă adusă în noaptea de Paşte, de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

La ora 24,00 se citeşte Evanghelia Învierii şi începe Slujba Utreniei Învierii. După aceasta, în jurul orei 1,30, va începe slujba Sfintei Liturghii. La final, va fi oferită împărtăşanie credincioşilor care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior de arhiereu, şi care s-au spovedit. Nu se oferă Paşte sfinţit, ca la Înviere, ci anafură, conform rânduielii liturgice.

Reacția BOR privindslujba oficiată de ÎPS Teodosie

Patriarhia Română se dezice de inițiativaArhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii sunt chemați la biserică pentru a primi Lumina Sfântă, așa cum ar fi făcut cu ocazia slujbei de Paști.

Potrivit unui comunicat de presă, Patriarhia Română precizează căadevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști, când Lumina Sfântă a ajuns la mulți români, în ciuda restricțiilor impuse de autorități.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`