Ionel Dancă, despre blocarea platformei IMM Invest, la scurt timp după lansare: ”Nu există niciun dubiu că proiectul va continua”

Ionel Dancă, despre blocarea platformei IMM Invest, la scurt timp după lansare: ”Nu există niciun dubiu că proiectul va continua”

Guvernul Orban a demarat programul IMM Invest, ce va permite întreprinderilor mici și mijlocii din România să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de statul roman.

De această facilitate pot beneficia toate companiile, nu doar cele afectate de criza coronavirus.

„Prin program se intră în a doua etapă de repornire a economiei”, anunța săptămâna trecută Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice.

Platforma IMM Invest, locul unde întreprinderile puteau depune proiecte pentru a fi garantate împrumuturile de la bănci, s-a blocat după primele accesări de la lansare, joi, pe 16 aprilie 2020.

„Portalul s-a deschis la ora 10:00, iar numarul de solicitari a fost de 397.000 de accesari pe minutprovenite de la 132.000 de conexiuni. In Romania dupa cum bine stiti sunt 475.000 de IMM-uri”, a spus Dumitru Nancu,directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Astfel, niciun antreprenor nu s-a putut înscrie pentru accesarea de fonduri cu dobândă zero.

„Nu există niciun dubiu că proiectul va continua, această măsură este una dintre cele mai generoase la nivel european pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii. Am parcurs toate etapele de autorizare, implementare, acte normative, norme metodologice și de aplicare, măsura urmând să fie aplicată îndată ce va fi disponibilă și platforma online, care a suferit anumite blocaje”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, într-o intervenție în direct la B1 TV, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”.

„Blocajele s-au produs ca urmare a unui număr de accesări foarte ridicat, din mai multe surse. Este o analiză în desfășurare”, a mai precizat Dancă.

Nu se aplică principiul „primul venit, primul servit”

Acesta a mai punctat că au apărut o serie de informații false, potrivit cărora aceste finanțări se acordă după principiul „primul venit, primul servit”, ceea ce ar fi generat blocarea platformei, prin numărul mare de utilizatori.

„Nimic mai fals, e un plafon de garantare de 15 miliarde de lei, destul de generos pentru nevoile întrepriderilor mici și mijlocii în această perioadă. Aplicațiile se pot depune până la sfârșitul anului, sunt procesate de fondul de garantare, apoi merg la peste 20 de bănci care deja s-au înscris în program. La rândul lor, acestea fac propriile analize și apoi IMM-urile vor beneficia de credite fără garanții (garanții de până la 90% și dobândă zero”, a completat Ionel Dancă.

Aplicația este deschisă până la 31 decembrie 2020, iar programul va fi derulat până în 2026.

Situația șomajului tehnic

„Noi am adoptat această facilitate pentru angajații din sectorul privat, care au fost primii afectați de efectele negative ale epidemiei de coronavirus, fiind deja în plată peste 250.000 de contracte de muncă suspendate, angajații primind o indemnizație de până la 75% din salariul mediu pe economie, iar pentru PFA-uri și întreprinderi individuale, și acolo avem un număr de aproximativ 70.000 de solicitări, dintre care mai mult de jumătate au fost deja onorate la plată. Suntem pregătiți să susținem această facilitate pentru peste 1 milion de persoane pe această durată”, a precizatșeful Cancelariei premierului Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`